Hakkari Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına, Hakkari Barosu'na bağlı avukatlar katıldı. Basın metnini okuyan Baro Başkanı Beyazıt, kaçırılan İl Başkanı Tarhan'ın Hakkari Barosu'nun yönetim kurulu üyesi olduğunu söyledi. Beyazıt, Tarhan'ın 2 Eylül 2012 tarihinde Hakkari'nin Oğul Köyü yakınlarında PKK tarafından alıkonulduğunu belirtirken, bu olayın Kürt meselesinde şiddet ve çatışmanın geldiği nokta açısından dikkat çekici olduğunu ifade etti.

"BİZİ ANCAK BİR BARIŞ İKLİMİ KURTARIR"

İnsan hakları ve bu kapsamda yaşam hakkı ve kişi güvenliği konusunda ilkesel duruşları sonucu meslaktaşları Tarhan’nın serbest bırakılmasını istediklerini belirten Beyazıt şöyle konuştu:

"Seçimlere yeni ve çağdaş bir anayasa beklentisi ile girilirken, seçimler sonrasında bu beklentinin yerini giderek umutsuzluğa bırakması, demokratik uygulama ve yöntemler yerine güvenlik politikalarında ısrar Türkiye’yi giderek 1990’lı yıllara ve ötesine taşımaktadır. Ülkemizde son dönemler de yükselen çatışma ortamında siyasetçilerin çözümü öteleyen hatta Türkiye demokrasisi açısında kara leke olarak tarihe geçen kimi söylemlerini tekrar dillendirilmelerini de kaygıyla izlemekteyiz. Halbuki yakın tarihimiz bize ötekileştiren, birbirimizi dışlayan üslup ve tutumların çözüm olmadığını ortaya koymuştur. Sorunların çözüm yönteminin diyalogdan, karşılıklı olarak birbirini dinleme ve anlamadan geçmektedir. İnanıyoruz ve biliyoruzki, ölümden başka çözüm yollarımız var. Ülke olarak bu şiddet ve ölüm yolundan dönmeliyiz. Bizi ancak bir barış iklimi kurtarır. Bizler Hakkari Barosu olarak her dönemde Kürt meselesinin şiddet dışı araçlarla çözülmesinin gerekliliğine vurgu yaptık, bundan sonra da bu çabalarımıza devam edeceğiz. Yaşanan gelişmeler karşısında hukukçu kimliğimizin de bir gereği olarak şiddettin sona erdirilmesi için daha aktif bir şekilde rol almayı da gerekli ve zorunlu olduğunu görmekteyiz"

"ALIKONULANLARIN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORUZ"

KCK soruşturmalarını da eleştiren Baro Başkanı Beyazıt, "Her gün insanlar bu topraklarda ölüm haberleriyle uyanmaktadır. Diğer taraftan KCK adı altında yürütülen soruşturmalarda Kürt siyasetçi ve seçilmişler haksız yere gözaltına alınmakta ve haksız yargılama süreci devam etmektedir. Bu haksız hukuki sürecin bir an önce sona erdirilmesini talep ediyoruz. Fiilen yaşanan çatışma ortamının bir sonucu olarak, stajyer kaymakam, güvenlik kuvvetleri mensupları, sivil vatandaşlar, siyasi parti temsilcilerinin de olduğu yurttaşlarımız PKK tarafından alıkonulmuştur. Alıkonulan bu kişiler konusunda da herkesi sorumluluk almaya ve alıkonulanların serbest bırakılmasını istiyoruz. Alıkonulan bu şahısların serbest bırakılması halinde mevcut olan siyasi havanın yumuşayacağını da düşünmekteyiz. Hakkari Barosu olarak üzerimize düşecek sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız "dedi.