Yurtdışında 31 yıl kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay'ın geçen hafta üye olduğu Hak-Par istifa tartışmaları ile çalkalanıyor. Burkay'ın partiye üye olmasından rahatsız olan PM üyelerinden 8'inin partiden istifa kararı aldığı ve bu kararı kısa bir sürede kamuoyu ile paylaşacağı öğrenildi. Kemal Burkay'ın adının parti önüne geçtiği ve parti üst düzey yöneticilerinin haberi olmadan üye yapıldığını söyleyen ve adının açıklanmasını istemeyen bir PM üyesi, şunları söyledi:

"Sayın Kemal Burkay, parti üyesi olmadan daha partiyi vesayeti altına almıştı. Şimdi üye oldu, ama üyeliğinden parti üst organlarının haberi olmadı. Sanırım kısa süre sonra parti genel başkanıda olabilir. Olmazsa bile zaten partiyi kendi vesayeti altına almıştır. Bu vesayetçi sistem yüzünden Hak-Par yıllardır kitle partisi olamamıştır ve büyüyememiştir. Son dönemlerde vesayetçi sistemin kalkacağı ve etkisinin kırılacağına dair umutlar vardı. Ancak, Kemal Burkay'ın gelişi ile bu umutlar tamamen yok oldu ve parti şimdiden Burkay'ın vesayeti altına girmiştir. Geçmişte buna benzer Rahşan Ecevit ve Necmettin Erbakan'ın durumları yaşandı. Yani partiyi vesayeti altına alması için genel başkan olması gerekmiyor. Kemal Burkay, partiyi şimdiden gölgede bırakmıştır."

Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, her partide olduğu gibi kendi partilerinde de bir çok konuda görüş farklılıkları ve tartışmaların olabiliceğini ancak, şu anada kadar kimsenin istifa etmediğini söyledi. Bozyel, Kemal Burkay'ın üyelik rozetini kendisinin taktığını ve üye olmasının bir ilçe yönetiminin onayı ile olacağı için parti meclisi gibi üst organların bilgisininde olmayabileceğini ifade etti.


FA(GG/AAA)