Burdur'un Hacılar Köyü'nde bulunan Hacılar Höyüğü'nde ilk kazılar 1957- 1961 yılları arasında İngiliz bilimadamı James Mellaart tarafından yapılmıştı. 50 yıl aradan sonra, geçen yıl tekrar kazı çalışmaları başlayan Hacılar Höyüğü için bu yılki kazılar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak başkanlığında 15 kişilik ekiple sürdürülüyor.

Hacılar'ın 9 bin yıllık tarihi geçmişe ışık tutacağını belirten İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır, kazılar için Bakanlık tarafından 2012 yılında 100 bin lira ödenek ayrıldığını söyledi.

Hacılar Höyüğü'ndeki kazıların uzun yıllar süreceğini belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak da kazılarda bilim dünyasına ve bu bölgenin arkeolojisine çok önemli katkılar sağlayacaklarına dikkati çekti. Prof. Dr. Umurtak, "Kazıları eylül ayı sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Anadolu'da pek tanınmayan çok güçlü bir savunma sistemiyle karşılaştık. M.Ö. 2000'li yıllara uzanan yapılarda derinleşmeyi düşünüyoruz. Hem de Höyüğün batı yakasındaki savunma sistemini batı ve doğuya doğru takip etmeye devam edeceğiz. Hacılar'ın önümüzdeki 10-15 yıl içinde Anadolu arkeolojisi için çok önemli buluşlar ortaya çıkaracağına inanıyorum" dedi.



OÖ(SU/CK)