Türkiye’nin yanı sıra, çeşitli Avrupa ülkelerindeki Alevi – Bektaşi inancında olan insanlar, ilçeye geldikten sonra önce, Hacı Bektaş-ı Veli'nin türbesinin de bulunduğu  külliye ve müzeyi ziyaret ediyor. Ziyaretçiler, ünlü halk düşünürü Hacıbektaş Veli’nin yaşamına ilişkin değerlerin sergilendiği müzedeki çeşitli sosyal mekanları ziyaret ediyor.

Müze duvarlarına el süren ziyaretçiler ikinci avludaki Aslanlı çeşmeden akan suyu içerek huzur buluyor.

3 kurnalı mermer aslan heykelinin ağzında akan suyun, çok sayıda hastalığa iyi geldiği ve içenlere de huzur verdiğine inanılıyor. Alevi-Bektaşi düşüncesindeki vatandaşların en önemli inanç merkezi konumundaki Hacıbektaş ilçesini ziyaret edenler, Hacıbektaş Veli’nin içerisinde inzivaya çekildiği bir mağaranın da bulunduğu Çilehane bölgesindeki delikli taş’ı mutlaka ziyaret ediyorlar. İlçe merkezinin 4 kilometre doğusundaki Çilehane’de bulunan Delikli taşın içinden geçenlerin de günahsız olduğuna inanılıyor. Hacıbektaş inancına göre, günahı olan 'delikli taş'tan geçemiyor. Delikli taş'tan geçmek için zayıf veya şişmanlık gibi farkı gözetilmiyor. Bu alanı ziyaret eden herkes oldukça küçük olan delikten geçmek için yoğun çaba harcıyor. Bu küçük delikten geçemeyen insanların ise kesinlikle adak adaması ve bunu da yoksullara dağıtması gerekiyor. Çilehane bölgesinde başta Hacıbektaş Veli olmak üzere Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Aşık Mahsuni’nin heykeli bulunuyor.

Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerinin bu yılki programının oldukça başarılı bir şekilde geçtiğini belirten Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, özü ve gönlü ile Hacıbektaş’ daki bu yılki etkinliklerde katkı sağlayanlara teşekkür etti. 15 Ağustos’ da başlayan 4 gün süreli kutlamalarda Hacıbektaş Veli öğretisi ekseninde kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapıldığını ifade eden Selmanpakoğlu, panel, sergi, tiyatro gösterileri ile Alevi-Bektaşi gönül verenlere bu düşüncelerin aktarıldığını söyledi. Hacıbektaş ilçesinin sahip olduğu değerleri ile önde gelen inanç ve bilim merkezi konumunda bulunduğunu vurgulayan Selmanpakoğlu, 4 gün süre ile dolu dolu geçen etkinliklerin hedefine ulaştığına inandığını kaydetti.

Cumhuriyet Meydanı’nda Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen halk ozanları ve Türk Halk Müziği’nin ustaları Alevi nefes ve deyişlerini seslendirdiler. Çeşitli Alevi dernek ve vakıflarının semah ekipleri de gösteriler yaptı.