Körfez Savaşı'na kadar Habur Gümrük Kapısı'nı kullanan otobüs firmaları, 1990 yılında dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan gerginlikler nedeniyle Suriye'den Suudi Arabistan'a gidiyordu. Ancak Suriye'de başlayan olaylar nedeniyle 22 yıl aradan sonra Habur Gümrük Kapısı'ndan geçmek isteyen hacı adaylarını taşıyan otobüsler, Silopi İlçesi'ne geldi.

Hacı adaylarını taşıyan otobüsler, uluslararası taşımacılık yapan araçların gümrük kapılarında transit geçişini sağlayan B-2 belgesi olmadığı için Silopi'de beklemeye başladı. Firma yetkilileri, B-2 belgesini almak için çalışma başlatırken, 22 yıl aradan sonra ilçeye gelen hacı adayları da ilçeyi gezerek alışveriş yaptı.

Sanat Sokağı'ndaki çay ocaklarında oturan hacı adaylarından Guli İsmi, Adıyaman'dan geldiğini belirterek, "Adıyaman’dan bu sabah buraya geldik. Normalde Suriye kapısından çıkış yapacaktık ama şartlar elvermediği için Habur Sınır Kapısı’na yönlendirdiler. Mecbur burada bekliyoruz" dedi.

Zeynel Abidin Çelik adlı hacı adayı ise "Suriye’deki çatışmalardan dolayı Türkiye'nin vermiş olduğu rota bu sefer Kuzey Irak'tan olduğu için bu sene Kuzey Irak'tan gitmek nasip oldu. Habur Kapısı'ndan çıkış yapacağız. Şu an pasaportlarımızı bekliyoruz" diye konuştu.

Hacı adaylarının öğlen namazını kıldığı Çarşı Camii imamı Ahmet Akdeniz de hacı adaylarına hitaben verdiği vaazda, "Burası Silopi. Silopi Irak’a giden Türkiye'nin bir ilçesidir. Sizleri burada misafir edeceğiz. Camilerimizi sizler için gece ve gündüz açık bulunduracağız. Memleketimiz için, bütün İslam alemi için dua edin inşallah Cenab-ı Hak kabul buyursun" diye konuştu.

İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken de B-2 yetki belgesi olmayan otobüslerin yasal olarak sınırdan geçemeyeceklerini söyledi. Eken, B-2 yetki belgesi olan otobüsler ile taksi ve yaya olarak giriş yapan hacı adaylarının hiçbir sıkıntı yaşamadan rahat bir şekilde geçiş yaptıklarını dile getirdi.



MSY(GG/SS)