Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda yapılan koroner anjiyografi sonrasında, sol ön inen koroner damarında yüzde 95 darlık belirlenen erkek hastanın damarındaki darlık, damar içinde eriyebilen stent takılmasının ardından tamamen açıldı. Hasta, koroner damarına işlem yapılan diğer hastalar gibi bir gecelik dinlenme sonrası hastaneden sağlıklı olarak taburcu edildi. Takılan stentin iki yıllık süre içinde vücut tarafından eritildiği belirtildi.

'ÖLÜMLERİN EN ÖNEMLİ NEDENİ

Operasyonu gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kudret Aytemir, koroner arter hastalığının tüm dünyada ve Türkiye’de ölümlerin en önemli nedenini oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Aytemir, yeni nesil stent teknolojilerinden olan 'eriyebilen stent’lerin damar içinde ihtiyaç duyulan süre boyunca mekanik destek sağladığını ve metalik gövdeye sahip diğer koroner stentlerden farklı olarak geride herhangi bir metalik gövde bırakmadan vücut tarafından eritildiğini söyledi. Prof. Dr. Aytemir şöyle dedi:

"Koroner stentin çeşidine göre ilaç salınımı da gerçekleşebiliyor. Böylece stent sonrası damarda yeniden daralma riski önemli oranda azalıyor. Yeni nesil eriyebilen stentlerin en önemli avantajı ise, ilaç salınımı ve destek görevlerini yerine getirdikten sonra geride herhangi bir madde bırakmadan eriyebilir olmasıdır."



FK(AY/COŞ)