Datça’da fideleri temmuz ve ağustos aylarında dikilen, ekim ortalarından ocak ayı sonuna kadar tarlalardan toplanabilen güz domatesinde ilk sevkiyat İzmir’e yapıldı. Kızlan Köyü’nde yetişen ilk mahsul, İzmir'den gelen 33 yaşındaki Levent Erkan’a satıldı. İzmir Karşıyaka’da sebze ve meyve toptancılığı yapan Erkan, altı yıldır Datça’dan İzmir’e güz domatesi götürdüğünü söyledi. Erkan, "Datça’nın güz domatesi, çok lezzetli ve sağlıklı olması nedeniyle çok beğeniliyor. Özellikle sonbaharda tarla domatesini bulmak güç olduğundan Datça’nın domatesi büyük ilgi görüyor diye konuştu.

Memuriyetten ayrılarak son iki yıldır Datça’da güz domatesi yetiştiriciliği yapan 32 yaşındaki Adem Bakan, "Bu yıl iyi verim aldık. Ancak fiyatlar geçen yıla göre çok düşük kaldı. 20 kilogramlık bir kasa domates geçen yıl 30 liradan satılırken bu yıl en fazla 15 liradan alıcı buluyor" dedi.

Kızlan Köyü Muhtarı Hüseyin Kuzu, bu yıl ilçe genelinde üç bin dönüm alanda güz domatesi dikildiğini belirtti. Kuzu, "Bu yıl ürün, beklediğimizin üzerinde olacak. Ancak, diğer bölgelerde havalar henüz soğumadığı için domatese olan talep henüz artmadı. Piyasada domates bol olunca, güz domatesi hak ettiği fiyatı göremiyor. Bayram sonunda, fiyatların artmasını bekliyoruz. Bu arada, Datça Yarımadası ılıman iklimiyle ülkemizin sebze ihtiyacını karşılayabilecek konumda olmasına karşın, tohum sorunu nedeniyle yeterince üretim yapılamıyor. Bu konuda zaman geçirilmeden çalışmaların yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.



MÇ(İÖ/BT)