Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen 'Kariyer Günleri' etkinliğine konuşmacı olarak KÜTSO ve Kütahya Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral katıldı. Meşelik Kampusu'ndeki Kongre Merkezi'ndeki Kariyer Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen 'İş Dünyasında başarı adımları' konulu konferansı ESOGÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan Gönen ile birlikte çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci izledi.

İŞ KURMAK, İŞ BULMAKTAN DAHA KOLAY

Konferansta konuşan Nafi Güral üniversite öğrencilerine iş hayatındaki tecrübelerini anlattı. Girişimci olunması konusunda öğrencilere önerilerde bulunan Nafi Güral şunları kaydetti:

"Okuldan mezun olduktan sonra iş aramayı düşünmeyin. Siz bugünden girişimci olmayı, kendi işinizi yapmayı düşünün. İş bulmak kolay değildir ama iş kurmak çok kolaydır. İş kurmayı kolay kılan faktörlerin başında siz kendiniz varsınız. Bunu istemeniz lazım. Yüreğinize yerleştirmeniz, beyninize işlemeniz lazım. Okul, üniversite bitmeden bu düşüncelerle iç içe olmak lazım. Aslında geç bile kalındı. Keşke bunlara ortaokul ve lisede başlamış olsaydınız. Ben çok küçük yaşlarda önce babamın daha sonra başka işyerlerinde çırak olarak iş hayatına başladım. Girişimci olabilmeniz için tek bir faktör var. O da istemek. Kendinize güvenmek, yapabileceğinize inanmak. Bundan sonrası çok kolay."

HAYALLERİNİZLE BİRLİKTE HEDEFLERİNİZİN OLMASI LAZIM

KÜTSO Başkanı Nafi Güral en büyük zenginliğin hayal kurmak olduğunu söyledi. Hayal kuran insanların hedeflerine ulaştığını anlatan Güral şöyle konuştu:

"En büyük zenginliğimiz hayallerimizdir. Hayallerinizden daha büyük bir zenginliğiniz olamaz. Belki ailenizin malı, mülkü vardır ama zengin hayalleriniz yoksa bunlar çok fazla bir anlam ifade etmez. Çünkü hayal edebilen insan ancak gelişiyor, hayal edemeyen insanlar oturdukları yerde oturuyor. Çevrenize baktığınızda değişik konularda tasarımlar, inovasyon yapılıyor. Bunların temelinde hayal etmek vardır. Hayallerinizle birlikte hedeflerinizin olması lazım. Yeteneklerinizle hayallerinizin örtüşmesi gerekiyor. Kendimizin becerebileceği, başarabileceğimiz, yakalayabileceğimiz hedefleri hayal etmemiz lazım. Ayrıca hayallerinizi de paylaşın. Hayallerinizin büyümesi için hayallerinizi paylaşmanız lazım. Ama paylaşacağınız insanların durağan değil atılımcı olması lazım. Etrafınızda durağan kişiler varsa sizi durağanlığa sevk eder. Etrafınızdaki insanlar atılımcı ise muhtemelen sizin hayallerinize katkıda bulunabilirler. Ayrıca iletişimi olan insanların yanında vakit geçirirseniz çok değerli bilgiler elde edersiniz. Düşünürken daima büyük hedefleri düşünün. Hedefleriniz ne kadar büyük olursa sizin oraya ulaşmanız o kadar kolay olur. Büyük hedeflere de küçük ve emin adımlarla gitmek lazım. Sizler gençsiniz taşı sıksanız suyunu çıkartır bize içirirsiniz. Hata yapmaktan korkmayın. Çalışmayanlar hata yapmaz. Ancak, aynı hatayı ikinci kez yapmayın. Artık bilgiye ulaşmak çok kolay ve teknolojiden korkmayın. Çalışmalarınızda olimpiyat oyunlarının simgesi; 'daha güçlü, daha hızlı, daha yükseğe'dir. Bunu kendinize felsefe edinin. Çünkü herkes güçlü, hızlı, daha yükseğe çıkmak ister. Çalışmalarınızda marka olmaya özen gösterin. Liderlik orkestra şefliği gibidir. Hiçbir orkestra şefi bir enstrüman kullanmaz. Ama en büyük görev de orkestra şefindedir ve konser sonunda orkestra şefi alkışlanır. Hepimiz birer orkestra şefi olmayı becerebilmemiz lazım."

GÜRAL'A TEPKİ GÖSTERDİ

Nafi Güral, konuşmasını tamamladıktan sonra üniversite öğrecilerinin kendisine yönelttiği çeşitli soruları yanıtladı. Salonda izleyiciler arasında bulunan ve 'Gençler Meydana İnisiyatifi' adlı sol görüşlü grubun üyesi olduğu belirtilen Çiler Kayabaşı, Nafi Güral'a tepki göstererek, "Türkiye'de genç işsizlik oranı yüzde 10. 80 kişi işçi alınacak bir yere 10 bin kişi iş için müracaat ediyor. Hepsi iş kuyruklarındalar. Üniversitede bu kariyer günlerini niye düzenliyoruz? Siz üniversitede niye varsınız? Siz bu tavsiyeleri bize niye anlattınız? Üniversitedeki eğitim neden bilimsel değil de neden sermayeye hizmet vermekte? Bizler üniversitede kariyer günlerinin olmasını kabul etmiyoruz, Nafi Güral sizleri üniversitemizde istemiyoruz" diye konuştuktan sonra salonu terk etti.

KALİFİYE ELEMANA İHTİYAÇ VAR

İşsizlik konusuna değinen Nafi Güral, iş dünyasında kalifiye eleman sıkıntısı çektiklerini söyledi, Güral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün sanayi kuruluşlarında eleman bulmak mümkün değil. Yetişmiş eleman, iş yapabilecek eleman bulmak mümkün değil. İşsizlerin çok büyük bir bölümü devlet kapılarında iş arıyorlar. Bunların ayrıntısına girmek istemiyorum. Benim söylemek istediğim de iş aramaya uğraşmayın, kendi işinizi kurun. Bugün ciddi anlamda üniversite mezununa ihtiyaç var. Benim fabrikama günlük Eskişehir'den bir minibüs teknik eleman getiriliyor. Sabah gelip akşam dönüyorlar. Çünkü benim memleketimde teknik eleman yok. Üniversitelerdeki eğitim sistemini eleştirmek veya değerlendirmek benim haddim değil. Keşke üniversiteler daha çok mühendis yetiştirseler, keşke daha çok teknik eleman yetiştirsinler, keşke güncel sektörlere hizmet verebilecek insanlar yetiştirseler."



KA(EK/İD)