Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'ndeki nevruz kutlamalarına katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, alanda toplananlara Kürtçe konuşup, "Anneler, gün gelecek gerillalar ovaya inecek. Gerilla ve asker anneleri kol kola halay çekecek" dedi. Baydemir, "Bu halk zorla, baskıyla, yıldırma politikasıyla başını eğmedi, eğmeyecektir. Devletin uyguladığı tavsiye politikası beyhudedir. Devlet bu nevruzda kan döktü. Yüzlerce insan gözaltına alındı, yaralandı. Nevruz yasaklanarak sonuç alınsaydı, zamanında Çiller başarırdı. O zaman Çiller başaramadı, Başbakan, bugün sen de başaramayacaksın" dedi.

BİLİCİ: PARLAMENTOYU BAŞLARINA YIKARIZ

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Ak Parti ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i hedef alıp, bela okudu. Kürtçe konuşan Bilici, şöyle dedi:

"Biz Kürt halkının talep ettiği noktada hiçbir şeyden geri adım atmadan, beraber, eşit ve özgür yaşamak istiyoruz. Ama AKP'nin Başbakanı ve ırkçı İdris Naim Şahin bugün bu alanı görsünler, o kadar bu tutuklamalara rağmen, o kadar inkara rağmen, bu halkın siyasi iradesini teslim alamadıklarını bilmiyorlar mı? Bizden sizden iyi biliyorlar, bu halkı ne kadar ezerim psikolojisiyle hareket ediyorlar. Onun için bu halkın iradesini Kürt halkının iradesini hiçbir zaman, ama hiçbir zaman ne AKP'ye, ne İçişleri Bakanı'na, ne onun Bakanlar Kuruluna teslim etmeyeceğiz. Akılı olun beraber yaşayalım, akılı olun ki bu coğrafyada birlikte yaşamasını bilelim. Bu saaten sonra dün resmi polisler tarafında sayın Ahmet Türk'e ikinci saldırı yapılırken, bu saldırı ile Türkiye'de provokasyon yapılırken, birinci şartımız sayın Türk'e uzanan o el, savcının önüne çıkacaktır. Sayın Türk, Kürdistan coğrafyasına, 4 parça Kürdistan'a mal olmuş bir şahsiyettir. Siz ona el uzatamazsınız. Bugün tekrar sayın Türk'e yapılan bu çirkin saldırıyı başta İçişleri Bakanı olmak üzere Batman Valisi'ni şiddetle nefretle kınıyorum. Bu halkların barışını sağlamamaktadır. Sayın Türk'e uzanan o el, hesap verecektir. Kürtler hiçbir zaman kendisine yapılan bu saldırıyı kabul görmemiştir. İşte biz de parlamenterler olarak, yarın öbür gün parlamentoya gidiyoruz. Parlamentoyu ya onların başına yıkarız, ya da kendi başımıza yıkarız."

BELA OKUDU

Bilici, özgürlüklerini alana kadar her yerde direneceklerini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama şunu söylüyoruz. Kürt hareketi bu gün her zamankinden daha güçlüdür. Kürt harekatı kimse zannetmesin, geri adım atacaktır. Hayır canımızda varsa, kanımızda varsa, şehitlerimizin başı hakkı için biz bu mücadeleden bir tek santim geri adım atmayacağız. Ve özgürlük yürüyüşünü sürdüreceğimize inanıyoruz. Ekmek davası diyorlar ya, muhtaç ediyorlar kendilerine bağlıyorlar bugün, bu halta diyor güvenlik güçleri de diyor. Allah bu AKP'nin de bu İçişleri Bakanı'nın da belasını bin defa versin. Ben inanıyorum ki öyle düşünüyorlar. Çünkü bir halkın nevruz bayramını kutlama gününü o adam İçişler Bakanı İdris Naim Şahin, tayin edemez. Kürt coğrafyasında, Ortadoğu coğrafyasında herkes kendi renkleriyle kendi diliyle kutlamasını belirler gününü belirler sana da böyle meydan okurlar."

BALUKEN: KÜRT HALKI ŞAHİN'DEN HESAP SORACAK

Bingöl'deki kutlamalara katılan BDP Bingöl Milletvekil İdris Baluken de hükümeti hedef aldı. Baluken, "Eskiden bu İçişler Bakanı, İstanbul Su ve Kanalizasyon işlerinde çalışıyormuş korkarım ki artık o işlerde de çalışamayacak duruma gelecek. Kürt halkı ondan hesap soracak, ona gününü gösterecek. Artık bu savaş konseptlerinden vazgeçerseniz, artık Kürt sorununu diyalogla müzakere yoluyla çözüleceği bir şekilde kendi önünüze alırsanız o zaman bizler her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız" dedi.

BEYTÜŞŞEBAP'TA RENKİL GÖRÜNTÜLER

Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'ndeki nevruz kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Yöresel giysili genç kızlar davul zurna eşliğinde halaylar çekip eğlendi.