Diyarbakır'daki yaklaşık 500 doktor ve sağlık çalışanı, yürüyerek geldikleri Dağkapı Meydanı'nda sık sık AK Parti aleyhinde slogan atarak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı istifaya davet etti. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Akörtmen Uyanık, Türkiye'nin her bıkımdan karanlıklar içinde olduğunu belirterek, "Kadın cinayetleri, Pozantı vakası, hapishanelerin gazetecilerle, milletvekilleriyle dolup taşması, iç çatışmalar ve komşu ülkelere müdahale hevesi, muhalif tek bir sese bile tahammül edememe, ağzını açana cop, su, biber gazı ve korkarız ki yarın bugünü aratabilir" dedi.

Dr. Ersin Arslan'ın böyle bir Türkiye'de görevi başında katledildiğini hatırlatan Uyanık, "Çünkü bugün ülkemizde görevi yurttaşların bedensel, ruhsal ve sosyal bağlığını korumak olanlar, verilen sağlık hizmetinin niteliğini iyileştirmek yerine, 'müşteri' memnuniyetine bakıyor. Sağlık Bakanı saldırı sonrası bakın ne diyor; 'sağlık hizmetlerinde sağlanan yüzde 76'lık vatandaş memnuniyetinde, sağlık çalışanlarının alın terinin büyük yeri olduğu unutulmamalıdır.' Yüzde 76'lık memnuniyet! Bir hekim bıçaklanmış, can çekişirken, ölümle penceleşirken, sayın bakan, vatandaş memnuniyetinden bahsediyor" dedi.

Günde 600 başvurunun olduğu acil servislere 3 doktor bırakmanın çözüm olmayacağını savunan SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Akörtmen Uyanık, polikilinikte bir doktora 150 hasta bakma talimatı verildiğini, hali mecali kalmayan doktorların 151'nci hastaya bakamayan doktora da soruşturma açıldığını söyledi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da AK Parti ve hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi. Yapılan konuşmalardan sonra doktor ve sağlık çalışanları, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

ŞIRNAK'TA SAYGI DURUŞU

Şırnak Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde toplanan sağlık çalışanları öldürülen doktor Ersin Arslan için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Doktor İsmet Sayan, sağlıkta şiddete karşı olduklarını belirterek, "İçimiz yanıyor, kan ağlıyor. Bundan birkaç ay önce darp edilen meslektaşlarımızla ilgili bir basın açıklaması yapmış ve Sağlık Bakanlığı'nı göreve davet etmiştik" dedi.

SİİRT'TE 350 KİŞİ KATILDI

Siirt Devlet Hastanesi Başhekimlik binası önünde toplanan doktor ve sağlık çalışanı 350 kişi, alkışla tempo tutarak, Dr. Ersin Arslan'ın ölümünü protesto etti. Siirt Tabipler Odası Başkanı Ekrem Bilek, sağlık çalışanlarına uygulanan vahşetin dün bir can daha aldığını belirterek, "Ailesinin, öğretmenlerinin, hocalarının yıllarca verdikleri emek sonucunda yetişen bir doktorumuz görev yaptığı Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde 10 gün önce ölen bir hastanın 17 yaşındaki yakını tarafından öldürüldü. Büyük bir fedakarlık örneği gösterip, canla başla ve azimle çalışan bir kardeşimizin bu şekilde hayatını kaybetmiş olmasından biz çalışanlar olarak derin üzüntü duymaktayız. Ne yazık ki toplum içinde şiddeti alışkanlık haline getirmiş hastalıklı kişiler her yerde karşımıza çıkmaktadır. Biz bu hastalıklı kişileri toplumdan ayıracağız" dedi.

MARDİN'DE YAKALARINA SİLAH KURDELA TAKTILAR

Mardin Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan doktor ve sağlık çalışanları, yakalarına taktıkları siyah kurdele ve yaptıkları basın açıklaması ile saldırıyı protesto etti. Mardin Tabip Odası Başkanı Hamit Kasap, Dr. Arslan'ın taammüden öldürüldüğünü belirterek, hiç kimsenin bu cinayeti cehalet gibi münferit olaylara bağlamamasını istedi.

Sağlık çalışanları adına açıklama yapan TBB Mardin Şube Başkanı Kasap, büyük özveriyle çalışan sağlık çalışanlarına yönelik toplumdaki kin, nefret ve öfke halini anlamakta güçlük çektiklerini söyledi. Sağlık çalışanlarının son yıllarda giderek artan bir şiddete maruz kaldığını anlatan Kasap, "Her gün meslektaşlarımız darp ediliyor, yaralanıyor, sakat bırakılıyor, öldürülüyor. Bir doktorun günde 100 hasta bakmasının, hastalarımıza yeterli süre ayıramamanın, acil servislerdeki izdihamların sorumlusu biz değiliz. Siyasetçilere, yöneticilere, kamuoyuna sesleniyoruz; Artık yeter diyoruz. Hekimlere, sağlıkçılara yönelik şiddete isyan ediyoruz. Sorumlular sorumluluklarını bilmeli, bizleri hedef göstermekten vazgeçmelidir. Bu şiddet ortamı devam ederse ne yazık ki; sizleri tedavi edecek hekim, ameliyat edecek cerrah bulamayacaksınız. Dr. Ersin Aslan'a yapılan saldırıyı protesto etmek için biz sağlık çalışanları bu hafta beyaz önlüğümüze siyah kurdele takarak çalışacağız" dedi.