ŞIRNAK'TA BURUK KUTLAMA

Şırnak Şehir Stadyumu'nda kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na, Vali Vahdettin Özkan, 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Arkuntaş, Emniyet Müdürü Avni Usta, askeri erkan ve vatandaşlar katılırken, BDP'li Belediye Başkan Vekili Faik Saltan ise, katılmadı. Dün akşam kent merkezindeki 5 ayrı noktaya düzenlenen ve 1 polisin şehit olduğu, 2 polisin de yaralandığı terörist saldırı nedeniyle kutlamalar buruk geçti. Törende konuşan Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, bayramda meydana gelen olaylara değinerek, şunları söyledi:

"Hukuki düzenlemelerle çözülebilecek sorunların üzerinden bu güzel memleketimizin huzurunu sabote etmek, mekan ve zaman mevhumu gözetmeksizin, masum insanları öldürmek suretiyle sözüm ona hak arayışı içinde olanların yaptığı işin adı terörden başka ne olabilir? Arife günü yüzlerce Şırnaklı'nın bayram telaşıyla alışveriş yaptığı ana caddede gelip karakola saldırmak en basit muhakemeyle bile Şırnaklı'yı hedef haline getirmek değil midir? Şırnaklıyı hem kör kurşuna hedef yapmak, hem de kendi alçak emellerine kalkan yapmak isteyen bir yapının Şırnaklıyı sevmesi mümkün müdür? Kendi karanlık emellerini gerçekleştirmek için her türlü izansız ve ahlaksız yolu denemekten çekinmeyen bu hainler; yine insanlarımızın yoğun olduğu bir caddede, tamamen Şırnaklı kardeşlerimizin emniyet ve selameti için hizmet etmeye gelen gencecik bir kardeşimiz olan İbrahim Engin'i dün akşam saatlerinde şehit ettiler. Bu karanlık odakların amacı yine aynıydı. Şırnaklıları kurşunların hedefi haline getirmektir. Şehit kardeşimizi minnet ve rahmetle anıyoruz."

SİİRT'TE 'ÖLÜRÜM TÜRKİYEM' EŞLİĞİNDE CUMHURİYET HALAYI

Siirt Hükümet Konağı karşısındaki Atatürk Bulvarı'nda kutlanan Cumhuriyet Bayramı, sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı. Alana gelenler sıkı aramadan geçirildikten sonra izin verildi. Kutlamalara, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken ile çok sayıda kişi katıldı.

Yerel sanatçı Lütfi Turşak, 'Ölürüm Türkiyem' parçasını söylerken, halaya duran öğrencilerin ısrarı üzerine Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak da yerinden kalkarak öğrencilere katıldı. Bu sırada sanaçtı Turşak, mikrofonu Vali Aydın ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Eken'e uzatarak, parçaya eşlik etmelerini istedi. Bunun üzerine Vali Aydın ve Tuğgeneral Eken 'Ölürüm Türkiyem' parçasını okurken, Belediye Başkanı Sadak da öğrencilerle bu parça eşliğinde halay çekti.

MARDİN'DEKİ KUTLAMA

Cumhuriyet Bayramı Mardin'de, Vali Ozan Caddesi'nde düzenlen törenle kutlandı. Buradaki törene Vali Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, kurum amirleri, gaziler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Vali Ayvaz, terör ve ülkenin birliği üzerinde durdu. Konuşmanın ardından Ayvaz, atletizm ve satrançta Mardin'in adını duyuran öğrencilere çeşitli ödül ve madalya verdi. Vali Ozan Caddesi'ndeki törende, öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, halk oyunları ekibi gösterisi, öğrenci, asker ve rahvan atlarının tören geçişiyle sona erdi.

TUNCELİ'DE TUĞGENERAL AKKAYA'DAN GÜVEN MESAJI

Tunceli'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Vali Yusuf Hakan Güner'in tebrikleri kabulü ile başladı. Valilik makamındaki kabul törenine Vali Güner'in yanı sıra, Jandarma Bölge Komutanı Murat Kırkaya, 4'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Akkaya ile diğer yetkililer hazır bulundu. Saat 10.00'da valilik önündeki Atatürk Anıtı önünde devam eden kutlamalara, BDP'li Belediye Başkanı Edibe Şahin katılmadı. Protokol üyeleri, halkı selamladıktan sonra Vali Güner, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterilerinden sonra düzenlenen resmi geçit töreninden sonra törenler sona erdi.

25 Eylül tarihinde PKK'nın bombalı araçla düzenlediği saldırıdan kıl payı yara almadan kurtulan Tuğgeneral Mettin Akkaya da törenlere katılarak güven mesajı verdi. Tuğgeneral Akkaya'nın yara almadan kurtulduğu bombalı araç saldırısında, 6 asker ve 1 sivil kadın şehit olmuştu.

ELAZIĞ'DA POLİS BARİKATLI ALTERNATİF KUTLAMA

Elazığ'da, Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş'ın halkı selamladıktan sonra kutlamalara geçildi. Vali Erol'un günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından, okullar ve tören birliklerinin geçişi yapıldı. Tören alanında toplananlar ellerinde bayraklara sevgi gösterilerinde bulundu.

CHP, İşçi Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinden oluşan yaklaşık 500 kişilik bir gurup PTT Meydanı'nda toplandıktan sonra valiliğe doğru yürüyüşe geçti. Davul ve zurna eşliğinde, 'Yaşasın Cumhuriyet' sloganları atarak öğretmen evine kadar yürüyen gurup, burada çevik kuvvetin aldığı barikatla karşılaştı. Gurup valiliğe geçişine izin verilmeyeceğini anlayınca öğretmenevi önünde İstiklal Marşı okuduktan sonra, basın açıklaması yaptı. Bir süre davul zurna eşliğinde halay çeken grup, daha sonra sessizce dağıldı.

BATMAN'DA KÜRTÇE ŞARKILI KUTLAMA

Batman'daki Cumhuriyet Bayramı, Şemmame ve daha bir çok Kürtçe şarkı eşliğinde halaylar çekilerek kutlandı. Turgut Özal, Bulvarı'ndaki Atatürk Parkı önünde yapılan etkinliklere, Vali Yılmaz Arslan, BDP'li Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse ve çok sayıda kişi katıldı.

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Batman'da ilk kez Kürtçe şarkılar çalınırken, 'Şemamme' türküsü ve Kürtçe halay şarkıları, öğrencileri coşturdu. İstiklal Marşı sırasında zihinsel engelli Abdulsamet Kaya, yöneticilerle birlikte marşa eşlik etti. Alanda bulunan çocuklar, üzerinde Türkiye Bayrağı bulunan balonları almak için birbiriyle yarıştı. Vali Yılmaz Arslan, açlık grevlerinin de son bulması için çağrıda bulunarak, "Her fırsatta devleti suçlayarak, devleti hırpalayarak, güvenlik güçlerine molotof ve taş atarak, bölge barışına hiç kimse katkı sağlayamaz, katkı sağlayacağı iddiasında da bulunamaz. Ülkemizin geleceği konusunda söz söyleme hakkı, seçilmiş kişilerdedir, siyasettedir. Bunun adresi de TBMM'dir, parlamentodur, hükümettir. Bunun dışında yollar aramak, başkalarının değirmenine su taşımak demektir. Bu nedenle başta Batman Cezaevi olmak üzere muhtelif cezaevlerinde açlık grevi yapan ve tehlikeli sınıra yaklaşan tüm mahkumların eylemlerine bugün son vermeleri çağrısında bulunuyorum. Bu ülkede meşru yolla siyaset yapmak isteyenlere tüm kanallar sonuna kadar açıktır. Devletimizin, hükümetimizin pek çok konuda olduğu gibi toplumsal barışı sağlamaya yönelik konularda da ciddi bir çaba içerisinde olduğu gerçeğini hiç kimse görmezden gelemez" dedi.

Konuşmasının bölümünde kardeş kavgasını devam ettirmek isteyenlere, "Kırmızı Kart" göstererek oyundan atma çağrısında bulunan Vali Arslan, şöyle konuştu:

"Gelin hep birlikte Cumhuriyetimizin 89. yılında anlamlı bir duruş ortaya koyalım. Anlamlı duruşumuzla, kardeş kavgasını ilanihaye devam ettirmek isteyenlere 'yeter artık' diyelim. Çeyrek asırdır bu ülkede terörden beslenen, terörün bitmemesi için çaba harcayan, zorluk çıkaran tüm çıkar çevrelerine artık 'Kırmızı kart' gösterelim ve bunları oyundan atalım. Bunu başardığımız taktirde Cumhuriyetimizin gelecek yıl kutlayacağımız 90'ıncı yıldönümünü de Batman'ın bu meydanında on binlerce vatandaşımızın katkısıyla, huzur ve barış ortamı içerisinde, coşkuyla kutlayacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere armağan eden Büyük Atatürk'ü, İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla anıyor, siz değerli Batmanlıların Cumhuriyet Bayramı'nı en kalbi duygularımla kutluyorum."

VALİ GÜVENÇER, ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİNİ OKUDU

Bingöl'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında konuşan Vali Mustafa Hakan Güvençer, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okuduktan sonra konuşmasını yaptı. AK Partili Belediye Başkanı Serdar Atalay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz ile birlikte tören alanında bulunan çok sayıdaki kişi, Vali Güvenç'in gençliğe hitabeyi okumasını uzun süre alkışladı. Daha sonra yapılan gösteriler ve protokol üyelerinin halkı selamlamasından sonra tören sona erdi.