Sunrise Yat Üretim Şirketi Tersane Müdürü Özgür Çiğdem, ismini açıklamadığı Güney Amerikalı iş adamına 56 metre boyunda, 10,5 metre genişliğinde inovatif dizel elektrik sevk sistemine sahip, okyanusları aşabilecek bir motoryat üreteceklerini söyledi. Çiğdem, Antalya Serbest Bölgesi'ndeki tersanede, mühendisliğini Sunrise Yat ve Özgün Yat Dizayn şirketi, dış tasarımını Monacolu Espen Oeino International, iç tasarımını Fransız Franck Darnet'in, işçiliğini ise Türk çalışanlarının yapacağı henüz adı konulmayan gövdesi çelik, üst yapısı alüminyum olacak mega yatın 2015 yılında sahibine teslim edileceğini belirtti. Çiğdem, tam yüklü 850 ton ağırlığında olacak ultra lüks yatın, 12 misafir ve 14 mürettebat kapasiteli olacağını ve yarım yüklü iken 17 knot hıza ulaşabileceğini kaydetti.

DÜNYA TURUNA ÇIKACAK

Çiğdem, 'deniz aşığı' olarak nitelediği Güney Amerikalı müşterilerinin yatı teslim aldıktan sonra uzun sürecek dünya turuna çıkacağına değinerek, "Müşterimiz dizel elektrik teknolojisinin hem konfor hem de çevreci olanaklarından yararlanacak. Yeni nesil motor yatta kullanılan dizel elektrik sistemi ses ve titreşimleri minimuma indirirken yüksek manevra kabiliyeti ve düşük yakıt tüketimi ile konforu ekonomik ve çevreci şartları da ortaya koyuyor. Mega yat çevreci, yenilikçi bir güç sistemi var. Titreşim yapmıyor, az yakıt tüketiyor ve daha az karbon salıyor" diye konuştu.

YÜZME HAVUZU VE ŞELALE

Mega yatın müşterinin özel siparişi ve istekleri doğrultusunda dizayn edileceğini vurgulayan Çiğdem, şunları söyledi:

"Müşteriye özel sipariş olmasının avantajı ile dış tasarımda agresif çizgiler taşıyan yat, dünyaca ünlü tasarımcı Espen Oeino ve Frank Darnet tarafından Sunrise Yatçılık'a özel geliştirilen 50m motor yat serisinden izler taşıyor. Yatın en büyük özelliği doğal aydınlatma ile ana güverte ve üst güvertelerde iç mekan dış mekan ayrımını ortadan kaldırıyor. Yat, sahibine yatak odası ve master salonda panoramik görüş açısı da sunuyor. Üst güverteden ana güvertedeki yüzme havuzuna dökülen şelale yatın en dikkati çeken özelliği."

GLOBAL KRİZDEN ÇIKIŞ SİNYALLERİ

Çiğdem, 2012 yılında ikisi 63 metre, biri de 56 metre olmak üzere üç yat siparişi aldıklarını bildirdi. Mega yat siparişlerini dünyada yaşanan ekonomik krizden çıkışın sinyalleri olarak gördüğünü anlatan Çiğdem, sözlerini şöyle tamamladı:

"2012 yılında dünyanın çeşitli ülkelerinden iş adamlarına yapılmak üzere üç adet mega yat sipariş aldık. Bunlardan biri İsviçreli diğeri İngiliz iş adamı. Bu iş adamlarına 63'er metre boyunda lüks yatlar üreteceğiz. Güney Amerikalı iş adamı için de 56 metrelik yat yapımına başladık. Daha önce yaptığımız 45 metrelik 'Afrika' isimli yatın ikizini de 2013 yılında tamamlayacağız. Global ekonomik krizden çıkışın sinyalleri Antalya'dan görülüyor. Ekonomik krizden çıkmaya başlayan işadamları erteledikleri yat projelerine ağırlık vermeye başladı."