Emma Alternatif Enerji Sistemleri Şirketi, Gümüşler Mahallesi Gıda Toptancıları Sitesi’nde AR-GE birimi olarak elektrik aboneliği olmadan kuruldu. Pamukkale Üniversitesi Teknokent’te de şube açan şirket, güneş enerjisi üzerine araştırma ve geliştirme çalışmalarına başladı. Güneş enerjisinin tarımsal alanda kullanılması için 300 bin Euro AR-GE harcaması yapan şirket, Japon ve Türk mühendislerle birlikte Tayland’ın başkenti Bangkok’ta sistemi geliştirdi. Yapılan araştırmanın ardından güneş panellerinden elde edilen enerjiyle invertör ve aküler yardımıyla elektriğe çevrilip, 4 kilovatlık su motoru çalıştırıldı. Firma, “Emmatar' adı verdiği sistem için patent başvurusunu da yaptı.

"ÇİFTÇİLER ELEKTRİK FATURASI ÖDEMEYECEK"

Sistemin tanıtımını yapan Emma Alternatif Enerji Sistemleri Genel Müdürü Ahmet Aydınlı, sistem sayesinde çiftçilerin elektrik faturası ödemeyeceğini belirterek, “Güneş panellerinden elde ettiğimiz enerjiyi, doğru akımla invertör ve aküler yardımıyla çoklama ve katlama prensibinden hareketle su motorunu çalıştırdık. Çiftçilere tarımsal sulama amaçlı yapılan bu projede, saniyede 3 litre su, günde ise 100 tonluk kapasitesine sahip oluyor. Tarlalarda damla sulama sistemine de takılabilen sistemin bütün enerjisini güneşten elde ediyoruz. Bu sistem, tarımsal alanlar başta olmak üzere güneşin olduğu her yerde kullanılabilir. Gün ışığıyla çalışıyor kışın da yazın da sıcaklık önemli değil. Taşınabildiği için evlere bile kurulabilir. Çiftçilerin elektrik faturalarından kurtulmasını amaçlıyoruz” dedi.

"ENERJİ DEPOLANABİLİYOR"

Sistemde güneş panellerini artırılarak daha yüksek enerji elde edelebiceğini ifade eden Aydınlı, “Bu sistemi sulama birlikleri, kooperatifler, belediyeler kullanabilir. 5 kilovatlık enerji için 15 bin lira gideri var ancak sistem kendini 3 yılda amorti eder. 4 güneş panelinden 680 volt enerji üretiyor. İhtiyaca göre panel artırılınca enerji üretimi de artırılabilir. Aküler sayesinde üretilen enerji depolanabiliyor. Böylece güneş gidince enerji bitti derdi olmuyor. Güneş enerjisinden sera ısıtma soğutma, elektrik enerjisi santrali ve elektrikli araçlar dolum istasyonları projelerimizde var” diye konuştu.

Aydınlı, kendi enerjilerini, kendilerinin ürettiğini belirterek, “AYDEM Elektrik Dağıtım Şirketi’ne abone olmadık. Hiçbir yerden elektrik almıyoruz. İşyerimizin çatısına 12 güneş paneli koyduk. Buradan elde ettiğimiz enerjiyi elektriğe çevirip, bütün aletleri kullanıyoruz” dedi.



RÇ (İÖ/AK)