Eğitim-Sen Tire Şubesi üyesi yaklaşık 50 kişi, 4688 sayılı yasayla düzenlenen sendika ve toplu sözleşmelere ilişkin içerikte, grev hakkı bulunmamasını protesto etmek amacıyla geçen yıl ekim ayında eylem düzenledi. Tire Öğretmenevi önünde toplanıp meşalelerini ellerine alan üyeler, AK Parti İlçe binası önüne kadar geldi. Polis barikatını gören grup, bina önünde açıklama yapmak istedi. Polisin izin vermediği gruptakiler, bir saatlik oturma eyleminin ardından ikna edilemedi ve direnişe geçti. Polis biber gazıyla müdahale edince ortalık karıştı. Müdahalenin ardından gruptakiler eylemlerinden vazgeçti. Olayın ardından polis, aralarında Eğitim-Sen Tire Temsilcisi Eyüp Aksoy’un da bulunduğu, eyleme katılan 11’i öğretmen 12 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Tire Cumhuriyet Savcılığı’nca yapılan soruşturma kapsamında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet ettikleri ileri sürülen 12 kişi hakkında Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

İDDİANAMEDE MARŞA YER VERİLDİ

Tire Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sanıklar hakkında hazırlanan iddianamedeki ayrıntılar dikkat çekti. Olayın oluş biçiminin anlatıldığı iddianamede, oturma eyleminde bulunan grubun, koro şeklinde, 'Bağımsızlık uğruna da alkanlara boyandık. Yolumuz devrim yolu gelin arkadaşlar gelin, yurdumuzda faşist dolmuş vurun gardaşlar vurun' sözlerini söylediği, taşıdıkları pankartı kendilerine kalkan yaparak emniyet güçlerinin kurduğu barikatı aşmak için arkadakilerle birlikte fiziki müdahalede bulundukları, ancak aşamadıkları görüşüne yer verildi. Ayrıca, olay ve CD çözüm tutanakları da delil olarak sunularak cezalandırılmaları istendi.

2'NCİ DURUŞMADA BERAAT

Tire Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan ikinci duruşmada, olayın CD çözümlerinin yapılmasının ardından biri emekli memur, 11’i öğretmen 12 kişinin beraatlerine karar verildi. Sanıklardan Eğitim-Sen Tire Temsilcisi Eyüp Aksoy, "Mahkeme, suçsuz olduğumuza karar verdi. Daha önce defalarca söylediğimiz Gündoğdu Marşı da bu şekilde yasal oldu. Suç unsuruna rastlanmadı" diye konuştu.



TT(AÖ/COŞ)