Bakan Ertuğrul Günay ilk kez geldiği reklam flimlerine konu olan Taraklı İlçesi'nde tarihi konak ve camileri gezerek bilgi aldı. Bakan Günay Kadiroğlu Konağı'nda dinlendiği sırada Taraklı'nın Anadolu'nun İpekyolu güzergahı üzerinde özel bölgelerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

SİVİL MİMARİNİN ÖRNEKLERİ

"Sivil mimarlık örnekleri, bölge dışarıdan çok fazla göç almadığı için  bütün özgünlüğüyle ayakta duruyor. Taraklı'da bütünüyle duruyor. Mudurnu ve Göynük'ün de aşağı yukarı aynı olduğu söylenebilir. Hattın başında Ayaş ve Beypazarı var. Güdüllü ve Nallıhan da kendisini bu çizgiye uyarlamaya çalışıyor. Bir tür 'Ayaş-Sapanca güzargahı' denebilir. Bir ucunda Ankara ucunda İstanbul olan önemli bir destinasyon. Türkiye'de biz turizmi Anadolu içine yaymaya çalışıyoruz. Ben artık bu dönemde turizmin Anadolu içlerine yayılmasına daha fazla bir gayret gösteriyorum ve önem veriyorum. Bunun da çok somut sonuçlarını görmeye başladık."

Bakan Günay açıklamalarında 2008-2009'a kadar her yıl bakanlıktan alınan yatırım belgelerinin yüzde 70'inin Antalya- İzmir arasındaki Anadolu coğrafyası için olduğunu, fakat 2 yıldan bu yana başka bir gelişme yaşandığını belirterek şöyle dedi.

"YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ"

"Alınan yatırım belgelerinin yüzde 65'i Anadolu'dan. Yüzde 35'i deniz kıyılarından olmaya başladı. Bu da turizm yatırımlarının Anadolu içlerine yayılmaya başladığını gösteriyor. Burada konaklama çok özgün. Tam butik otel diyeceğimiz özel nitelikli konaklama merkezleri oluşmuş ama bütün bölge güzergahında bu tür merkezlerin oluşmaya başladığını görüyorum. Sevindiğim başka birşey var. Eski yıllarda vatandaşlarımız bu tür binalardan kurtulmak, onların yerine yıkıp yerine beton bina yapmak niyetinde ve gayretindeydiler. Allah'a şükür biz o yanlıştan son yıllarda kurtulmaya başladık. Tam tersine bu konakların bu yapıların, bu binaların özgün dokusunu ortaya çıkaran ve gerçekten yaşayanların içinde veya konaklayanların tarihi hissetmelerini sağlayan yeni bir anlayışa evrilmeye başladık. Bu güzel bir gelişme. Geç kalınmış bir gelişme. Özellikle göç alan şehirlerimiz bu tahribatı çok yaşadı. Bu güzargahın şansı dışarıdan çok göç almamış. kendi insanı bu bölgede yaşamış. Bir ölçüde o yüzden hem Allah hem de tabit doğa burayı korumuş."

"YEŞİL TUR PROJESİ"

Bakan Ertuğrul Günay, son yıllarda insanları deniz kıyısından, maviden maviyi korumaya çalışarak maviden yeşile doğru çekmeye çalıştıklarını da belirterek, şöyle konuştu:

"Karadeniz'de başka bir projemiz var. Tıpkı 'mavi tur', 'yeşil tur' projemiz var Doğu Karadeniz'de. Ama Batı Karadeniz de mimari açıdan çok özgün. Doğu Karadeniz'in yeşili belki daha fazla, yayalaları belki daha etkileyici ama Doğu Karadeniz de mimari çok bozulmuş vaziyette. Ben Doğu Karadeniz kökenli bir Türkiye Cumhuriyet'i yurttaşıyım. Bunu üzüntüyle söylüyorum ama bu gerçek tespittir."

ÖZEL SEKTÖR KATKISI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye turizminin gelişmesine özel sektörün büyük katkı yaptığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Biz devlet olarak projeye destek vermeye çalışıyruz. Projeleri onaylamaya çalışıyoruz. Büyük ölçüde özel sektör de kolları sıvadı. Özel İdareler, belediyeler, koları sıvadı. Hep beraber vatanımızı güzelleştirmeye, hep beraber vatandaşlarımızın da bütün dünya insanlarımızın da daha iyi bir ortamda yaşamasını sağlamaya çalışıyoruz."



AG(MB/İD)