Muğla ziyareti için ilk olarak Bodrum'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kadıkalesi köyündeki Gardens Of Babylon Otel'de konakladı. Bakan Günay sabah kahvaltısından sonra otelde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Günay, Uluslararası Müzeler Komisyonu'nun Türkiye Milli Komitesi'nin akreditasyonu feshettiğine yönelik iddialara sert yanıt verdi. Günay, “Bu haber doğru değil, gerçekle ilgisi yok. Bazı gazeteciler konu ve gündemden uzak olmalarına rağmen, kendilerine iletilen bir mektup ile gündem oluşturmaya çalışıyorlar. Haber gerçek dışıdır, üzüntü vericidir” dedi.

Günay, Bodrum yakınlarındaki Pina Yarımadası'nda yapımı devam eden 650 yataklı 5 yıldızlı ve 8 katlı turistik tesis ile ilgili bir soru üzerine, bu konuda yoğun şikayet aldıklarını ve bunların değerlendirildiğini belirtti. Günay, “Bu bölgelerde yapılan imar planlarındaki kat yüksekliği en fazla 3 kattır. Durum bundan ibarettir, gereken yapılacaktır” dedi.

2011 yılında tarihi ve ören yerlerindeki kazı ve kurtarma çalışmalarına ayrılan bütçenin az olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de Günay, “Bunlar doğru değil. 2010 yılında 2 milyon lira olan ödeneği 2011’de 48 milyon liraya çıkardık. Bakanlığın bütçesinde kazı ve kurtarma çalışmaları için yeteri kadar para var. Kim para yok diyorsa bana gelsin yardımcı olayım” dedi.

CHP MİLLETVEKİLLERİ KATILDI

Bakan Günay, daha sonra Muğla Valisi Fatih Şahin, Bodrum Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, AK Parti İlçe Başkanı Yılmaz Algül ve partililerle Gümüşlük beldesine gitti. Günay'ı DP’li Belediye Başkanı Mehmet Tire karşıladı. Günay'ın gezisinin bazı bölümlerine CHP Muğla Milletvekilleri Nurettin Demir ile Tolga Çandar da katıldı. Günay, burada iki yılda tamamlanan ve 2 milyon 400 bin liraya malolan günlük 4 bin metreküp kapasiteye sahip Gümüşlük Arıtma Tesisi'nin açılışını yaptı. Günay, yaptığı konuşmada, “Dünya turizm girdileri 2009 yılından bu yana gerilerken Türkiye dünya turizminde üst sıralara tırmandı. Geçtiğimiz yıl gelen turist sayısında yüzde 11’lik bir artış yakalamayı başardık. 31 milyon 500 bin yabancı turist ülkemizi ziyaret ederken 31 milyar dolar civarında döviz girdisi sağladık. Önümüzdeki yıllarda bu rakamları daha da yukarı çekebilmek için 2012 ve 2013’te İzmir ile Antalya arasındaki tüm turistik merkezlerin altyapı sorunlarını tamamen çözmüş olacağız. Bu nedenle önümüzdeki iki yıl bütçenin büyük bir bölümünü turizm bölgelerinin altyapısına ayırdık” dedi. Tesisin açılışından sonra Belediye Başkanı Mehmet Tire, Bakan Günay'a arıtma tesisinin yapımına verdiği destekten dolayı fahri hemşerilik beratı ve Gümüşlük'ün altın rengindeki dev anahtarını verdi.

DENİZDEN ARKEOLOJİK ALAN GEZDİ

Açılıştan sonra Gümüşlük sahiline inen Bakan Günay, 18 kişilik bir grupla 6 metrelik sürat botuna binerek yağan yağmur altında 2 yıldan beri kazılar yapılan ve 3 bin yıllık tapınak kilise ve mezarların bulunduğu tarihi tavşan adasının çevresini dolaştı. Kazılarla ilgili bilgi alan Günay, bölgedeki kamulaştırma çalışmalarının hızlandırılmasını istedi. Bakan Günay yaklaşık 25 dakika süren denizden arkeolojik alan inceleme gezisinin ardından karaya çıkarak, “Türkiye, arkeolojik açıdan dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Bu zenginliklerimizi gün ışığına çıkararak dünya ile paylaşacağız. 30 yıldır, arkeolojik alanları geziyorum. Ülkemizde hala görmediğim, keşfetmediğim yerler var. Bugün de bir ilki yaşadım. Hayatımda ilk kez üstelik yağmur altında ve denizden arkeolojik bir alanı gezme inceleme fırsatı buldum. Benim için çok heyecan vericiydi” dedi.

GEBE KİLİSE TABLOSU

Bakan Günay yaklaşık 5 yıldır sürdürülen 2 bin 500 yıllık antik Pedesa kenti ve Apollon Tapınağı kalıntılarını da gezdi. Kazı başkanı Prof. Dr. Ahmet Diler Pedesa Nekropol alanının çok geniş ve önemli bir değere sahip olduğunu belirterek, kazı ve kurtarma çalışmalarının hızlandırılması konusunda yardımcı olunmasını istedi. Diler, Günay'a bir kaya parçası üzerine işlenmiş, yörede Gebe Kilise olarak bilinen mekanın tablosunu hediye etti.

KİSEBÜKÜ TEPKİSİ

Antik Kenti gezen Bakan Günay'a Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar ve bir grup çevreci, Kisebükü’nde üç tesis için orman alanlarından yapılan tahsisler konusunda tepki gösterdi. Günay, “Bildiğimiz kadarı ile orda yeni bir tahsis durumu yok. Turizm bölgelerinin korunarak gelişmesini biz de istiyoruz. Durumu inceleteceğim” dedi.

ATATÜRK’ÜN HEDEFİ

Bakan Günay ardından Bodrum merkezde Yokuşbaşı Mahallesi Cevat Şakir Caddesi'nde bulanan AK Parti İlçe Binasının açılış törenine katıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından parti binasını gezen Günay, “Gelecek yıl Cumhuriyetimizin 90'ıncı yılını kutlayacağız ve bu istikrarla gidersek, Türkiye dünyada parmakla gösterilen ülkeler arasında yerini alacak. Böylece Atatürk'ün hedefini 100 yıl sonra biz gerçekleştirmiş olacağız. Güneydoğu'daki terörü o bölgeye eğitim götürerek ve ekonomisini güçlendirerek bitireceğiz. Örneğin Hakkari'deki üniversitede Oxford'dan gelen öğretim üyeleri ders vermeye başladı” dedi.

Günay, açılışın ardından Torba Mahallesi'nin Demirbükü Mevkii'ndeki yapımına geçen yıl Aman Resort Turizm Yatırımları A.Ş. tarafından başlanan 36 odalı Aman Rüya Butik Hotel'in inşaatında incelemelerde bulundu.



YA(İÖ/AAA)