Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda yapılan toplantıya Vali Yusuf Mayda, Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, MHP'li Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, kaymakamlar, kurum amirleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, son 5 yıl içindeki proje ve destekleme çalışmaları hakkında slayt gösterisi eşliğinde sunum yaptı. Gümüşhane'de 76 adet organik tarım işletmesi bulunduğunu anlatan Irkın, 2010 yılında ülkemizde üretilen organik inek sütünün yüzde 70’inin Kelkit'te bulunan Doğan Organik A.Ş. tarafından üretildiğini söyledi, Türkiye’de 16 ilde uygulanan Doğu Anadolu hayvancılık projelerinin ilkinin de Gümüşhane'de yapıldığını anlattı.

ŞİMDİ MİLLETVEKİLİ MAAŞI İLE GEÇİNİYORUM

Daha sonra söz alan ve hayvancılık konusunda verilen desteklere değinen Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, sözü milletvekili adayı olduğu 2007 yılına getirdi ve "2007’de koyun almış olsaydım, o koyunların çoğalma hızı ile bugün yaklaşık 5 bin 500 koyunum olacaktı. Yediyüz lira ile çarptığımız zaman 3,5-4 trilyonluk adam olacaktım. Ama şimdi milletvekili maaşı ile geçiniyorum. Onun için verilen destekleri iyi ve amacında kullanmak gerekir” dedi.

PESTİL VE KÖMEYE ULUSLARARASI TANITIM GEREK

Nüfus artışıyla birlikte tarım alanlarının her geçen gün daha da küçüldüğüne dikkat çeken Vali Mayda ise, "Nüfus artışı yeni gıda, yeni tüketim talebidir. Her geçen gün tarım alanları daha da küçülüyor. Buna yönelik hem ülke düzeyinde hem de il düzeyinde yapılması gereken çalışmalar var. Tarım Bakanlığımız ülke düzeyinde 30 civarında havza tespit etti. Bunlardan ikisi de ilimizde. Yukarız Fırat Kelkit, Köse, Şiran ilçelerimizi, Çoruh havzası da Gümüşhane, Torul ve Kürtün ilçelerimizi içeriyor" dedi, Gümüşhane'nin pestil ve kömesinin uluslararası düzeyde tanınması gerektiğine işaret etti. Konuşmaların ardından il tarımına ve hayvancılığına destek veren kamu, kurum ve kuruluşlara Vali Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Belediye Başkanı Canlı ve diğer katılımcılar tarafından plaket verildi. 

KELKİT'İN ADININ ORGANİK SÜT İLE ANILMASI İÇİN ÇOK ÇALIŞTIK

Belediye Başkanı Mustafa Canlı’nın elinden Gümüşhane tarımına verdikleri destekten dolayı Doğan Organik Ürünler A.Ş. adına plaket alan Kelkit Süt Sığırcılığı İşletme Müdürü Umut Doğan, bölgede eskimiş yöntemlerle, yeterli geliri üretmeyen hayvancılık sisteminin yapısını değiştirip, modern hayvansal üretim yöntemlerinin kullanıldığı, organik süt – besi hayvancılığı yapılacak dönüşümün sağlanması için 2003 yılında yola çıktıklarını belirterek, "Bu amaç doğrultusunda Kelkit’in isminin Türkiye’de organik süt ile anılması için çok çalıştık. Bu gün ulaştığımız nokta o günlerde bir hayaldi. Allaha şükürler olsun ki geldiğimiz noktada Türkiye’nin organik sütünün yüzde 90' a yakını bölgemizde üretiliyor. Türkiye geneline mağazalarda, 'Gümüşhane/Kelkit yöresinde Doğan Organik ve Sözleşmeli Çiftçileri tarafından üretilmiştir' ibaresi yazılı ürünlerden her ay yüz bin parça satılır hale gelmiştir. Şimdi de Türkiye’de yaygın diğer market zincirlerinde aynı ibare ile Kelkit yöresinin sütü ile üretilmiş ürünleri görmeye başlayacağız. Artık bu süreç katlanarak büyüyecek. Bize verdiğiniz bu ödül ile sorumluluğumuzu daha da artırdınız, bizi şevklendirdiniz” dedi.

Plaketlerin ardından “Tarım ve İnsan” fotoğraf sergisinin açılışı yapılarak gezildi.