Bakan Yazıcı, Kalkandere İlçesi’ni ziyaret ederek buradaki yatırımlar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Kalkandere Kaymakamlığı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, bir soru üzerine hayali ihracata yönelik gerçekleştirilen operasyonda 85 kişinin gözaltına alınması olayını değerlendirdi. Operasyonun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı ve geliştirdiği bir çalışmanın sonucu olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

“Suç işleyenleri takip etmek görevli savcılıkların talimatları doğrultusunda emniyet mensuplarının yaptığı bir operasyon. Bu konunun başlangıcı 2010 yılına dayanıyor. Bize gelen bir ihbar üzerine Halkalı'da yavru beyanname ismi altında büyük kapsamlı bir inceleme başlatmıştık. Bu kapsamda yapılan denetimler sonucu oradaki eylemlerin ucunun Esendere’ye kadar uzandığını gördük. 100’e yakın firmanın yer aldığı çok boyutlu bir hayali ihracat ve haksız KDV iadesi alma gibi uygulamalar vardı. Müfettişlerin hazırladığı raporun bir örneğini, farklı boyutlarda incelenmek üzere bizzat benim imzamla Mali Suçları Araştırma Kurumu’na (MASAK) gönderdik. Kara paranın aklanması konusunun araştırılması için. Bir diğer örneğini ise terör örgütünün de bundan faydalanmış olabileceği düşünülerek MİT Müsteşarlığı'na gönderdik. Sanırım operasyon bu çalışmaya dayanıyor. Bu kapsamda gümrüklerden de bir kişinin bu olaylara katıldığı bilgisi var. Diğerleri gümrük müşavirleri, mali müşavirler ve o çerçevede çalışan kişilerden oluşuyor. Paranın ve menfaatinin olduğu yerde maalesef bunlar oluyor. Bu konuda hassasiyetimiz çok fazla. Süreci yakın bir şekilde takip ediyoruz.”

RİZE İL KONGRESİ STADYUMDA YAPILACAK

Bakan Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 12-13 Mayıs tarihlerinde Rize’de olacağını belirterek Rize Yeni Şehir Stadyumu'nda yapılacak olan AK Parti Rize 4’üncü olağan kongresine hemşehrilerini davet etti. Bakan Yazıcı, ayrıca bilinen Ovit tünelinin de temelinin aynı tarihlerde atılacağını sözlerine ekledi.