Pınar ÇITAK KOYGUN - Uğur CAN / İSTANBUL, GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Grand Cevahir Otel'de düzenlenen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personelinin yeni kıyafet tanıtımı toplantısına katıldı. Bakanlığın bir ajansla çalışarak tanıttığı kıyafetleri ise, mankenler yerine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında görevli kadın ve erkeklerden oluşan 12 personel tanıttı. Defilenin sonunda Bakan Hayati Yazıcı da podyuma çıkarak personeliyle birlikte yürüdü.


"KIYAFETLERDEKİ YENİLİK, GÜMRÜKLERDEKİ YENİ DÖNEMİN DIŞA YANSIMA BİÇİMİDİR "


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kıyafetlerin değişiminin bakanlıktaki değişimle ilgili olduğunu belirterek, şunları söyledi:


"Bu süreçte gümrüklerimizi kolay ve güvenli ticaret anlayışıyla yeniden şekillendiriyoruz. Gümrük personelinin kıyafeti de bu değişimin simgesel bir parçasıdır. Kıyafet sözlü olmayan önemli bir iletişim aracıdır. Cenap Şehabettin ' Güzel bir kıyafet, iyi bir tavsiye mektubudur ' diyor. Ülkemize gelen yabancıların ilk karşılaştıkları kişiler gümrükte kamu görevlileridir. Bu nedenle gümrük kapılarında görevli personelimizin kıyafetinden, davranış biçimine, duruşuna kadar her ayrıntı son derece önem arz etmektedir. Artık gümrük teşkilatının taşra teşkilatında çalışan tüm personelin bundan böyle kıyafeti giyerek hizmetlerini sunacaklardır. Personel görevini yerine getirirken örneğin sahada çalışırken, kıyafetinin bozulacağı kaygısına kapılmadan kumaş seçimi ve tasarımı içinde gerçekleşmiştir. Kıyafet giyen personelin teşkilata olan aidiyet duygusu gelişecektir ve hizmet sunrkaen daha özenli sunum yapmasına vesile olacak. Gümrük personelimizin kıyafetinde yaptığımız yenilik, gümrüklerde yeni dönemin dışa yansıma biçimidir. Belki de ilk defa belirgin bir uygulamayı bugünden itibaren devreye sokuyoruz. Gümrüklerimizi baştan aşağı yeniliyor, tüm iş ve işlemleri daha kolay ve güvenli hale getiriyoruz."


" 2011 YILINDA 55 MİLYAR 200 MİLYON LİRA TAHSİL EDİLMİŞTİR "


Bakan Yazıcı, gümrüklerde tahsil edilen vergilerden de bahsederek, " 2011 yılında, ülkemiz toplam vergi gelirlerinin yüzde 21'ine tekabül eden 55 milyar 200 milyon lira, gümrük idareleri aracılığıyla tahakkuk ettirilerek tahsil edilmiştir. Bu verginin 4 milyar 600 milyon lirası gümrük vergisi, 48 milyar 600 milyon lirası ithalde alınan katma değer vergisi, 2 milyar lirası ise, ithalde alınan özel tüketim vergisinden oluşmaktadır" dedi.


Bakan Hayati Yazıcı, "Gümrüklü yer ve sahalarda geçen araç sayılarına baktığımızda, 2012 yılında şu ana kadar, 2 milyon bin 300 tır, 2 milyon 214 bin 729 otomobil, 3 milyon 195 bin 251 konteyner, 1 milyon 386 bin 505 diğer araç olmak üzere toplam 8 milyon 797 bin 785 aracın giriş ve çıkış işlemleri gümrük alanlarında gerçekleştirilmiştir. Ülkemize giriş çıkış yapan yolcu sayısı 2012 yılı itibariyle 71 milyon 907 bin 263 olmuştur" dedi.


Gümrük kapılarını yenilediklerini de söyleyen Bakan Yazıcı, " Ve nihayet gümrük kapılarımızı da yeniliyoruz. Bir iki ay içinde TOBB'un kuruluşu, Gümrük Turizm A.Ş. ile yaptığımız yap - işlet - devret modeli çerçevesinde beş gümrük kapımızı da alt yapı olarak modernize ediyoruz. Projeler tamamlandı bu hafta sunum alacağım. Sanırım Ocak ayı sonuna kadar bu kapılarımızı üçünün temelini atıp yapımına başlamış hale geleceğiz " diye konuştu.


BAKAN YAZICI DA PODYUMDA YÜRÜDÜ


Bakan Yazıcı'nın konuşmasının ardından geçmişten günümüze gümrük personeli kıyafetinin sunumuyla başlayan defile sonrasında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personelinin giyeceği resmi kıyafetlerin tanıtımı yapıldı. Personelin büro içinde ve büro dışında giyeceği yazlık ve kışlık olmak üzere sekiz parçadan oluşan kıyafetlerin tanıtıldığı defilede, gümrüklerde görev yapan arama köpekleri de podyumda yürütüldü. Kaçakçılık ve İstihbarat Şubesine bağlı olarak görev yapan Jessica ve Steysi adlı iki köpek de podyumda yürüdü. Steysi'nin yaptığı şov ise, izleyiciler ve Bakan Yazıcı'dan büyük alkış aldı. Defilenin sonunda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, resmi kıyafetlerin tanıtımını yapan 12 görevli personelle birlikte podyumda yürüdü. Resmi kıyafetlerin üzerinde iki yıldan beri çalışıldığını dile getiren Bakan Yazıcı, kıyafet tanıtımında mankenlerin yerine personelin bulunması talimatını verdiğini söyledi. Yazıcı, kıyafetlerin personel tarafından yarından itibaren, yetişmezse Pazartesi'den itibaren giyeceğini de sözlerine ekledi.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)