Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu'nun, Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlediği olağan yönetim kurulu toplantısı ve 'Tekstil ve Hazır Giyimde İletişim Toplantıları'nın İzmir'de düzenlenen ikinci buluşmasına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyıldız, bakanlık tarafından hayata geçirilen uygulamalar hakkında bilgi verdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeniden yapılandırıldıktan sonra üretim,ticaret yapan, değer üreten tüm kesimlerin bakanlığı haline geldiğini, kendilerine iyi bir strateji belirlediklerini ifade eden Müsteşar Ziya Altunyıldız, Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda tüm bakanlıklar gibi kendilerinin de hedefleri olduğunu, bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Yeniden yapılanmaya gümrük kapılarından başladıklarını anlatan Altunyıldız şöyle konuştu:

"Gümrük kapılarındaki beklemelerin, ihracatçıya vergilerden daha ağır maliyetler getirdiği sonucuna vardık. Bu nedenle yerinde gümrükleme, özet beyan sistemi, AB'de uygulanan yetkilendirilmiş yükümlü sistemi, bilgisayarlı yeni transit sistemi gibi uygulamalarla gümrük mevzuatımızı başta AB olmak üzere dünya sistemleri ile entegre ettik. Üretim yapan, ihracat yapan, ülkeye değer kazandıran kişilerin daha kolay çalışmaları için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, önümüzdeki dönemde de yapmaya devam edeceğiz. İhracatçımız için dünyayı düzleştirmeye çalışıyoruz."

GEÇEN YIL YÜZDE 14 İHRACAT ARTIŞI

Moda ve hazır giyim sektörünün katma değeri yüksek bir sektör olduğunu belirten Altunyıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sektörün ihracatı 2011 yılında yüzde 14,1 artarak 25,3 milyar dolar olmuştur. Bu rakam 2011 ihracatının yüzde 19'una tekabül etmektedir. Bu sektörü yaşatmak zorundayız. Bunun için de mümkün olduğu kadar üretimi yurtiçinde yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde 2023 hedefleri içerisinde dünya çapında 10 marka hedefinin içinde en az birkaç markanın bu sektörden çıkması gerekmektedir."  

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk de, sektörün eksiği olan alanlarda üniversitelerle işbirliği yaptıklarını, İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesinde Marka Yönetimi Yüksek Lisans Programı'nın önümüzdeki öğretim yılından itibaren öğrenci kabul etmeye başlayacağını ifade etti.



TG(AÖ/COŞ)