Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Hasan Güven, Gümbet Koyu'nda basın açıklaması yaparak, kumsalı ve denizi ile ünlü koyu bekleyen tehlikelere dikkat çekti. Güven, Gümbet Koyu'nun sığ denizi, kumsalı ve doğa güzelliği ile özellikle İngiliz, Hollandalı ve Belçikalı turistlerin gözde tatil merkezi olduğunu belirtti. Ancak son yıllarda koya rastgele tonoz atarak bağlanan tekne sayısının hızla arttığını, hatta aralarında fırtınadan zarar görenler bile bulunduğunu ve bunların adeta kaderine terk edildiğini kaydeden Güven, ayrıca su sporları araçlarının da arttığına dikkat çekti. Güven, "Alarga yasağı olmasına ve kaldırılmaları tebliğ edilmesine rağmen bu tekneler hala koy içindeler. Aşırı tekne trafiği ve bağlama nedeniyle turistler mazot ve derelerden gelen atık suların içerisinde yüzmeye çalışırken uluslararası acentelerden sıkça şikayet almaya başladık. Böyle giderse birkaç yıla kadar Gümbet'te yüzen turistler yerine sadece tekneleri görürüz. Milyarlık turistik tesisler de iflas bayrağını çeker, şu anda koyda yaşanan kaosu üç dört yıldan beri çeşitli toplantı ve platformlarda dile getirdik ancak tedbir alınmadı. Birkaç yıla kadar buraya turist gelmez ise bu tekneler kimi gezdirecek. Şu anda Gümbet'te sezonda 2 milyon geceleme yapılıyor hedefimiz 5 milyon geceleme ama bu şartlarda imkansız. Teknecilere ve su sporlarına karşı değiliz. Ancak acil önlem alınmazsa koy elden gidecek" dedi.

Eşi ile birlikte İngiltere'nin Brighton kentinden tatil için sekiz yıldır aralıksız Gümbet'e gelen 52 yaşındaki İan Berles de, "Sekiz yıl öncesine göre koyda tatil yapmak çok daha rahatsız edici. Çünkü tekne sayısı ve sürat motorları sayısı aşırı artmış. 7-8 yıl önce yüzerek 200-300 metre açılabilirken şu anda 50 metrelik şamandıra ile çevrilmiş alanda sıkışmış durumdayız. Gelecek yıl tatil için burayı tercih eder miyiz bilemiyorum" diye konuştu.

KAYMAKAMA DERT YANDILAR

Turizmcilerin şikayeti üzerine Gümbet Koyu'na İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akgün, sahil güvenlik ekipleri ve Bodrum Belediyesi yetkilileri ile birlikte gelen ve incelemelerde bulunan Kaymakam Mehmet Gödekmerdan'ı gören bazı tatilciler ise mayoları ile yanına giderek şikayetlerini dile getirdi.

MARİNA VE İSKELE SAYISI YETERLİ DEĞİL

Kaymakam Gödekmerdan, koy içerisinde batan ve kirlilik yaratan bir balıkçı kayığının icralık olması nedeniyle kaldırılamadığını belirtti. Gödekmerdan, koydaki teknelerin gelişigüzel bağlama yapmalarının önlenmesi ve turizmcilerin haklı şikayetlerini göz önüne alarak gelecek hafta düzenlenecek İlçe Koordinasyon Kurulu toplantısında tedbir almak için çalışmalara başlanacağını kaydetti. Gödekmerdan, "İcralık olan balıkçı kayığını kaldırmak için de savcılık nezninde girişimlere başlayacağız. Bodrum'da hızla gelişen turizmin yansıması olarak deniz taşıtlarında çok hızlı bir artış olmuş ancak buna paralel olarak yeterli iskele ve marina yapılamamış, gerekli tedbirler zamanında alınmayınca bu sıkıntı ortaya çıkmış. Bu tekneler mutlaka bir yerlere bağlanacak. Çünkü bunlar da turizme hizmet veriyor. Ancak deniz kirliliğine asla izin vermeyiz" dedi.



YA(İÖ/CK)