"Sürdürülebilirlik" temasıyla Sabancı Center'da düzenlenen 24. Brisa İyileştirme Konferansı'nda konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 1992'den buyana 20 yılda 24'üncü konferansı gerçekleştirdiklerini aktararak sözlerine başladı.

Brisa'nın öncülük ettiği olayın sadece kalite ödülleri olmadığını, aynı zamanda iyileştirme konferanslarını paydaşlarıyla ve onların dışında toplumun tüm kesimleriyle yaparak bir öncülük gerçekleştirdiğini anlatan Sabancı, "Bu kartopu bugün büyüdü. Bugün Türkiye'nin başarılı giden ekonomisinin temelinde bu sürecin de etkisi olduğuna inanıyorum. Daha etkin çalışmayı öğrendik. Daha sonuca odaklı, müşteri memnuniyeti, ürün kalitesi ve teknolojinin önemi. Bütün bunlar daha çok öne çıktı ve önemsendi. Kalite kongreleri yapıldı ve bütün bu süreç Türkiye'yi daha ileriye götürdü. Ortağımız Brigston tartışılmaz ürün teknolojisi ve kalitesi ile başarıyla yoluna devam ediyor. Ama bu süreçte mükemmel müşteri deneyimi dediğimiz, müşteri memnuniyetini daha da ileri götüren ve bütün dünyada hep beraber konuştuğumuz yeni bir süreci sürüklüyoruz birlikte. O da inovasyon ve sürdürülebilirlik" diye konuştu.

Sabancı, inovasyon ve sürdürülebilirliğin Brisa'da yeni bir yönetim anlayışının parçası olarak devam ettirildiğini kaydederek, "Biz Sabancı'da 2005'te inovasyon ve sürdürülebilirliği tüm süreçlerimize koyma kararı aldık. Bununla ilgili bütün şirketlerimiz kendi sektöründe bu işi daha iyi uygulayabilmek için farklı danışmanlarla çalıştı. Bu süreçleri, inovasyon ve sürdürülebilirliği bütün süreçlerimize kattık. Ayrıca grup içinde Altın Yaka Ödülleri ile çok önemli inovasyon ödülü veriyoruz. Son 3 yıldır bu ödülü veriyoruz. Bu da iklimi daha da iyi geliştiriyor. Grup içi ve şirketler arası iletişimi de artıran bir yol olduğunu gördük. İnovasyonun iyi gelişmesi siz yöneticilerin gerekli iklimi yaratmasına bağlı. Bu iklim de yeni fikirlere önem veren öne çıkaran bir iklim. Bu yenilikçi ve girişimciliğe önem veren iklim, inovasyonun olmazsa olmazı" dedi.


ÖNÜMÜZÜ GÖRÜYORUZ


Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi'nin önemli bir birincilik aldığını belirterek, "Sanayi Bakanlığı'nın ilk defa yaptığı bir sıralamada Sabancı Üniversitesi birinci oldu. Bu bizi çok mutlu etti. Sabancı Üniversitesi'nde yenilikçilik, girişimcilik ve teknolojiyi nasıl iş hayatıyla buluştururuz, teknoloji, patent ve üniversitelerdeki fikri mülkiyeti nasıl iş yaşamıyla buluştururuz gibi konular için Sabancı Üniversitesi bir örnektir. Kuruluşumuzdan itibaren bu süreci ayrı yürüttük. Sabancı Üniversitesi'nde hocalarımızın bir fikri var. Bunun projelenmesi ve bütçelenmesi gerekli yerlere müracaat edilmesi gibi süreçleri yürüten bir transfer ofisimiz var. Bunu daha ilk baştan kurduk. Bunlar üniversitelerimizde yoktu. Sabancı öncülük etti. Bütün üniversitelerimizde yaygınlaşıyor. Bu konularda yenilikçi olmak çok önemli zaten inovasyonun özünde bu var" diye konuştu. Türkiye ekonomisinin başarılı bir süreçten geçmekte olduğunu ifade eden Sabancı, "Sayın Babacan açıkladı, birçok ülke 3. ayını göremezken bize 3 yıllık bir projeksiyon verildi. Önümüzü görüyoruz. Temkinli bir iyimserlik var programda ama dünyada bildiğimiz sıkıntılar var. Türkiye ekonomisi dünyanın 16. ekonomisi. 2023 hedefimiz ilk 10'da olmak. Bu topluluğa ve gençlerimize baktığım zaman sürdürülebilir inovatif girişimci etkin çalışan bir Türkiye bunu başarabilir. Ben buna inanıyorum" diye konuştu.