Çağdaş Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Korkmaz, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Güler, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilcisi Coşkun Üsterci ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Sekreteri Ahmet Alagöz İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 64'üncü yıldönümünde İzmir Barosu’nda düzenledikleri basın toplantısında ihlal raporu açıkladı.

397 İŞKENCE İDDİASI

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Güler, Türkiye’de 2012 yılında insan hakları açısından ciddi ihlallerin yaşandığına dikkat çekti. Güler, 2012 yılının ilk 11 ayında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla 506 kişinin Türkiye İnsan Hakları Vakfına başvurduğunu, ilk 10 ayda 397 kişinin işkence gördüğünü iddia ettiğini anlattı, 1 Ocak- 30 Kasım arasında gözaltı birimlerinde 9, cezaevlerinde 60, yargısız infaz, dur ihtarı ve rasgele ateş açma sonucu 35 kişinin, kolluk kuvvetlerinin toplantı ve gösterilere müdahalesi sonucu 4 kişinin şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini söyledi.

"ORANTISIZ GÜÇ VE ŞİDDET ARTTI"

2012 yılında da Kürt sorununun, Türkiye insan hakları ve demokrasi sorununun en önemli halkası olmayı sürdürdüğünü belirten Güler, düşünce ve ifade özgürlüğü alanında da kısıtlamalar olduğunu söyledi. Güler, “2012 yılı toplantı ve gösteri özgürlüğü açısından ihlallerin ve kısıtlamaların yaşandığı bir dönem olmuştur. Kolluk güçlerinin barışçıl gösterilerde orantısız güç ve şiddet kullanması; cop, dayak, basınçlı su, biber gazı gibi uygulamaları önceki yıllara oranla artış göstermiş, işkence adeta sokağa taşmıştır” dedi.