Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül'ün, tarihi içerikli dizi ve filmlere gönderme yaparak, "Başta Osmanlı tarihi olmak üzere geçmiş, merak ve ilgi konusu olmaya başladı. Artık sinemalarda, filmlerde, dizilerde, hikayelerde tarihin canlandırılmaya başlandığını ve tarihten çok büyük esin kaynağı olduğunu görüyoruz. Bu çok sevindirici, sevinilecek bir şey" sözleri dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, 'Tarih tekerrürden ibarettir' sözünü hatırlatarak, "Bugünlerde siyasi, sosyal bir çok önemli olayları yaşıyoruz. Bunların bir kısmı problemler şeklinde karşımıza çıkıyor. Bütün bunların başarılı bir çözümle aşılması, önümüzde sorun olmaktan çıkması için tarihten çok güzel bazı derslerin de alınması gerekiyor" dedi. Şükrü Hanioğlu'nun son dönemde önemli yazıları olduğunu belirten Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben de çok dikkatli takip ediyorum. Ümit ederim devlet kademesindeki bütün yetkililer, siyasiler ve fikir adamları bunları çok iyi şekilde takip eder. Geçmişte de karşılaştığımız bir çok sorun bugün başka bir şekilde karşımıza çıkıyor. O zaman alınan tedbirlerin neticelerini nedir, bunların tahlil edilmesi açısından, tarih gerçekten bugün bize çok güzel rehberlik yapabilir, yapmalıdır da."

"MÜKEMMELİYETİN BİR SONU YOKTUR"

"Ülkelerin başarılarını taçlandıran kültür, sanat, ilim alanındaki kazanımlarla gerçekleşmektedir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Esas başarılar kültür sanat bilim alanındaki kazanımlar ile gerçekleşiyor ve biz Türkiye olarak böyle bir değişim süreci devam ederken ki bu süreç devam etmesi gereken bir süreçtir. Çünkü mükemmel olmak için ne kadar çok çalışsanız azdır. Mükemmeliyetin bir sonu yoktur. Türkiye olarak sanat kültür bilim alanına önem vermenin onu öne çıkarmanın zamanı çoktan geldi. Türkiye gibi pek çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bu topraklarda bırakılan kültür miraslarını bugün hepimizin zenginliği olarak nasıl görüyorsak, bizim de şimdi Türk milleti olarak bırakacağımız sadece kendi insanlarımıza değil, bütün insanlığa hediye edeceğimiz muhakkak ki sanat kültür bilim başarıları söz konusu olacaktır. Bunlar hiçbir zaman yerli olarak kalmamaktadır. Bunlar belli noktadan sonra evrenselleşmektedir."

"İSTANBUL BİRÇOK MİLLETİN ADETA GÖZ BEBEĞİ"

Kültür sanat faaliyetlerinin büyük bir kısmının İstanbulda gerçekleştiğine dikkat çeken Abdullah Gül, şunları kaydetti:

"Bütün bu faaliyetlerin çok büyük bir kısmı İstanbul gibi büyük bir şehirde gerçekleşiyor. Aslında küresel şehirleri olmayan ülkeler, kendilerini küresel olarak algılandırması çok zor olabilir. İstanbul bu bakımdan birçok ülkenin, birçok milletin adeta göz bebeği halinde. Herkesin gözünün önünde, herkesin gelmek yaşamak istediği bir şehir olduğu gibi kültürel faaliyetlerde ve canlılıkta da çok büyük bir merkez olmaya başladı. Son yıllarda büyük faaliyetler gerçekleşiyor. Sergiler, toplantılar, müzeler bütün bunlar büyük bir birikim olarak Türkiye'nin belki de en gurur duyacağı alanlardan birisi oluyor."

Zeugma Antik Kenti Müzesi'yle ilgili çalışmanın ortak bir çalışma olduğunu dile getiren Gül, "Arkeologlar şüphesiz ki çok süratli bir şekilde çalıştılar ve onlar gerçekten yeraltındaki bu değeri ortaya çıkarttılar. Buna Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği destek her türlü takdirin üstündedir. Bu müzeyi yapması, bunu merkezi hükümete, Ankara'ya bırakmadan üstlenmesi kendilerinin Gaziantep'i nasıl bir kültür merkezi olacağına inançlarından kaynaklanıyor ve bunun neticesini de görüyorlar. Gaziantep şimdiden turistlerin akın ettiği bir destinasyon oldu. Tabii ki Kültür Bakanlığı bu müzeyi en modern şekilde işletmekte, işin sürekliliğinin sağlanması açısından çok büyük katkılar sağlamış oldu. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

ÖDÜLLER

Ödül töreni öncesinde İstanbul Sazendeleri mini bir konser verdi. 2012 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne; edebiyat dalında Selim İleri, tarih alanında Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu ve müzik dalında Ahmet Hatipoğlu değer görüldü. Arkeoloji alanında ise ödül, Zeugma Antik Kenti ve Müzesi’ne verildi. Arkeoloji alanındaki ödülü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay aldı. Ödül sahipleri ödüllerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den aldı.


(GOK/SS)