Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk'ün aramızdan ayrılmasının 74'üncü yıldönümü nedeniyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Milli Kütüphane'de düzenlenen 'Anma Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, sabahın erken saatlerinde yürekleri dağlayan, herkesi çok derin üzüntüye sevk eden 17 askerin şehit düştüğü helikopter kazası haberinin ulaştığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, milletin huzuru, ülkenin bütünlüğü, halkın güvenliği için en zor şartlar altında bile canını feda ederek bu mücadeleyi yürüten başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere, bütün güvenlik kuvvetlerimize şükranlarını bir kez daha sunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle dedi:

"Bu sabah Siirt'in Bilgili Köyü civarında maalesef subay, astsubay, er; 17 şehidimiz oldu. Başta Genelkurmay Başkanımız, kuvvet komutanlarımız hepsinin şahsında, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne başsağlığı; bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Nasıl Kurtuluş Savaşı'nda İstiklal Harbi'nde o zaman bu ülkenin kurtulması için, bağımsızlığı için, özgürlüğü için, sivil asker varıyla yokluğuyla herkes bir bütün olmuş ve çok büyük bir fedakarlıkla bu ülke kurtarılmış ve yeniden kurulmuşsa bugün de aynı ruh aynı inançla ülkenin birliği bütünlüğü ve halkın huzuru için terörle amansız bir mücadele verilmektedir. Bu mücadelede sivil asker bütün milletimiz bir bütündür." 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bulunduğu bölgede özellikle de komşu ülkelerde ortaya çıkan siyasi gelişmelerin yanı sıra istikrarsızlıkları fırsat bilip terörden güç alanlar ve terör vasıtasıyla milletimizi devletimizi hizaya getireceklerini zannedenlerin çok büyük bir yanılgı içinde olduklarını söyledi. Gül, şöyle dedi:

"Bunlar çok büyük bir pişmanlık duyacaklardır. Şunu bir kez daha buradan herkesin bilmesini isterim;. Varımızla, yoğumuzla büyük bir kararlılıkla terörle mücadele edilecektir. Karşımıza silahla çıkana daha güçlü bir şekilde cevap verilecektir. Bu irade de hiçbir şekilde sarsılmayacaktır. Bugün Türkiye geldiği konum itibariyle her şeyin tartışılabildiği, her şeyin konuşulabildiği en aykırı fikirlerin bile ifade edildiği bir ülkedir. Böyle bir ülkede silaha başvurmanın, şiddete başvurmanın ve teröre başvurmanın hiçbir meşruiyeti, gerekçesi asla söz konusu değildir. O bakımdan halkımız ve bütün dünya şunu bilmelidir ki teröre karşı mücadelemiz içeride ve dışarıda en tabii hakkımızdır ve bu da karalılıkla devam edecektir. Bugün verdiğimiz şehitler sabahın o erken saatinde en zor hava şartları altında arkadaşlarına yardım etmek için her şeyi göze alıp havalanan bir helikopterimizin düşmesi ile maalesef verilmiştir. Bir kez daha kendilerine rahmet diliyorum. Ailelerine tabii ki bu acı haber ulaşacak. Ailelerin hepsine sabır diliyorum. Bütün milletimize Türk Silahlı Kuvvetlerimize tekrar başsağlığı diliyorum." 

"ATATÜRK EŞSİZ DEHA VE EYLEM İNSANI"

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün gerçekçi bir devlet adamı, büyük bir komutan, eşsiz bir deha ve eylem insanı olarak, sadece Türk milleti ile verdiği varoluş mücadelesiyle değil; şahsiyeti, başardıkları, yüksek idealleri ve insanlık değerlerine bağlılığıyla da tarihimize iz bıraktığını, daima anılacak büyük bir lider olduğunu söyledi. Vefatının ardından geçen uzun yıllara rağmen Atatürk'ün, daima hayranlıkla ve saygıyla hatırlandığını hatırlatan  Cumhurbaşkanı Gül, bunun milletimiz için de kıvanç verici olduğunu belirtti.

"ATATÜRK, GERÇEK BİR LİDERLİK ÖRNEĞİ SERGİLEMİŞTİR"

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında "Atatürk, ülkenin içinden geçtiği zor dönemde, gerçek bir liderlik örneği sergileyerek, Türk milletinin mukadderatının belirlenmesinde önemli rol oynamıştır. Atatürk'ün giriştiği tüm mücadelelerdeki tek dayanağı aziz milletimiz olmuştur. Onun milletimize olan inancı ve güveni, attığı her adımın başarıyla sonuçlanmasını mümkün kılmıştır" dedi.

Anadolu'da büyük heyecan uyandıran kongrelerin ardından TBMM'nin açılması ve istiklal mücadelesinin zaferle sonuçlanmasıyla birlikte Cumhuriyet'in kurulmasının, yarınlarımızı aydınlattığı gibi, milletimizin öz güvenini de yükselttiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da cereyan eden halk hareketleri düşünüldüğünde, Türkiye'nin daha başlangıçta attığı adımların, niteliklerinin ve kazanımlarının öneminin daha iyi anlaşılacağı çok açıktır."

Cumhurbaşkanı Gül, Büyük Atatürk'ün, gerek savaş yıllarında, gerek Cumhuriyet'in ilanından sonra, güçlü ve vizyoner bir liderlik sergilediğini, Türkiye'nin modernleşmesi amacıyla ileri görüşlü reformların hayata geçirilmesine öncülük ettiğini ifade etti. 

Türkiye'nin 89 yıldır devam ettirilen ve son yıllarda daha da ivme kazanan çabalar  sayesinde; ekonomik, siyasi, askeri ve beşeri bakımdan dikkatle takip edilen bir ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Demokrasimizin de aynı paralelde büyük bir olgunluk seviyesine ulaşmış olması da, ayrıca iftihar vesilesidir. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin uluslararası sahnedeki itibarını daima yüksek tutmanın en önemli sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Bu, esasen hem milletimize hem bu ülkeyi kuranlara karşı vicdani borcumuzdur" dedi.

İnsani gelişmişlik açısından önümüzdeki dönemde Türkiye'yi daha yukarılara taşımanın temel öncelik olması gerekliliğine de vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, özellikle demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, kadın-erkek eşitliği, şeffaflık, hesap verebilirlik gibi alanlarda yapılacak yeni hamle ve reformların ülkemizin uluslararası gücünü ve ağırlığını daha da artıracağını kaydederek şöyle söyledi:

"Neticede kurum ve kurallarıyla işleyen, birinci sınıf bir demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün tesisi, tartışma konusu olan pek çok sorunun ortadan kalkmasına da imkân verecektir. Türkiye; modern, demokratik, müreffeh ve hür bir ülke olarak geleceğin dünyasını şekillendiren bir ülke olacaktır. Ve Türkiye, gücünün ve büyüklüğünün idrakinde bir ülke olarak ilelebet payidar kalacaktır."

"CUMHURİYETİMİZİN İLKE VE DEĞERLERİ MİLLETİMİZ İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR"

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, "Atatürk, milletimizin ortak değeri; Cumhuriyetimiz, en önemli kazanımımızdır. Cumhuriyetimizin ilke ve değerleri milletimiz için vazgeçilmezdir. Aziz milletimiz, bu ilke ve değerlerin muhafazası ve bizden sonraki nesillere taşınması konusunda sarsılmaz bir irade ve kararlılığa sahiptir. Ebediyete intikalinin 74. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu, milletimizin unutulmaz lideri Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, rahmet ve şükranla anıyorum" dedi.



DHA(MV/İD)