Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı birliklerin Irak'ın kuzeyine yaptığı operasyonu değerlendirdi. Terör örgütünün Irak ve Suriye'deki otorite boşluğundan faydalandığını vurgulayan Gül, "Biz de bunu gözardı edemeyiz. Sınırımızın hemen ötesini terör örgütü kendisi için bir serbest alan haline getirdiyse buna hiçbir ülke müsaade etmez. Biz de buna asla müsaade etmeyiz. Onun için her türlü mücadele meşruiyetimiz vardır" dedi.

Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözünün olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Hiçbir ülkeninin içişlerine karışmak niyetimiz de yoktur, ama başka bir ülkmeden bize karşı terör saldırıları olur ve buan o ülke kendi imkanlarıyla susturamıyorsa bizim ona karşı her türlü tedbiri alma hakkımız vardır. Bu hem kendi meşru hakkımıdrı, hem de uluslararıs hukukun verdiği haktır" diye konuştu.

"SURİYE İLE SAVAŞA GİRMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

NATO'dan Suriye sınırına Patriot füze sistemi yerleştirilmesi yönünde Ankara'nın talebi olduğu iddialarını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Türkiye'nin herhangi bir şekilde Suriye ile savaşa girmesi, böyle bir niyeti söz konusu değildir. umarım ki Suriye'nin de herhangi bir şekilde Türkiye'ye karşı akıl almaz bir davranış içerisine girme niyeti söz konusu değildir. ama bu tip sıcak gelişmeler söz konusu olunca bu tip potan8siyel tehlikeler ortada olunca buna karşı her türlü tedbir alınır. Bu tedbirlerden bir tanesi de balistik füzelere orta ve yakın menzilli füzelere karşı alınacak tedbirlerdir. Dolayısıyla Nato içerisinde uzun sürdedir savunma amaçlı olarak, bunun altını çizmek isterim, bu tip ihtiyat planlamaları söz konusudur."

Çankırı Valiliği'nde basın bensuplarının sorularını cevaplayan Gül, terörle mücadelenin tavizsiz süreceğini vurgularken, "Şiddete, silaha ve teröre kim hangi gerekçeyle başvurursa vursun, muhakkak ki bu karşılıksız kalmayacaktır" dedi. Gül, son dönemde Ortadoğu'da ve bazı komşu ülkelerde ortaya çıkan siyasi konjoktür ve değişimlerin, boşluk doğduğuna dair bir izlenim yarattığını, terör örgütünün de bundan faydalanmak için bazı unsurların oyuncağı haline geldiğini söyledi. Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunların hepsi geçici olacaktır ve Türkiye hiçbir taviz vermeden terörle mücadelesine kararlı bir şekilde devam edecektir. Şüphesiz ki Türkiye her şeyin konuşulabildiği bir ülkedir. Bu çok önemli. Herkes düşüncesini, fikrini, en aykırı görüşünü bile Türkiye'de ifade edebilir. Bunların ifade edebildiği, her şeyin konuşulabildiği bir ülkede silaha, şiddete ve teröre başvurmak asla affedilmez. onun için güvenlik güçlerimiz bu uzun mücadele içerisinde elde ettikleri tecrübelerle yöntemlerini tekrar tekrar gözden geçiriyorlar, silahlı kuvvetlerimiz kendilerini terörle mücadele konusunda yeniden yapılandırıyor. Teröristler silaha, şiddete başvurduğu süre içerisinde de hiçbir şekilde taviz verilmeyecektir. Şüphesiz ki çeşitli sorunlarımız vardır. Bu sorunları konuşarak, tartışyarak karşılıklı birbirimizi ikna ederek çözmenin de yolları daima mevcuttur."

SURİYE'DEKİ TÜRK GAZETECİLER

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye yönetimi tarafından tutulan gazeteciler Cüneyt Ünal ve Bashar Kadumi'nin kurtarılmasına ilişkin hem Türkiye'nin, hem de başka ülkelerin çaba  gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu konu çok fazla dillendirilince siyasi mesele haline geliyor. Siyasi bir mesele haline gelince de kurtarmak zorlaşıyor. Belki aleni konuşmuyoruz bu konuyu, ama haber toplamaktan öteye bir görevi olmayan gazetecilerin kurtarılması için de büyük bir çaba gösterildiğini ifade etmek isterim."

"HİÇBİR ÜLKENİN İÇİŞLERİNE KARIŞMA NİYETİMİZ YOK"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütünün komşu ülkelerdeki otorite boşluğundan faydalandığını, bunun göz ardı edılemeyeceğini ifade ederken, "Her türlü mücadele meşriiyetimiz vardır" dedi. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü olmadığını belirten Gül, "Hiçbir ülkenin içişlerine karışma niyetimiz yoktur, ama başka bir ülkeden bize karşı terör saldırıları oluyor, o ülke kendi imkanlarıyla susturamıyorsa, bizim ona karşı her türlü tedbiri alma hakkımız vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, açlık grevlerine ilişkin ise, yaptığı açıklamada, mücadele metotlarının hiçbir zaman problemlerin çözümüne yardımcı olmayacağını söyledi. Gül, "Bu bakımdan bu eylemlerden herkesin vazgeçmesi çağrısında bulunuyorum" dedi. Gül, şöyle devam etti:

"Maalesef Suriye'de iç savaş devam etmektedir. Acımasızca her gün yüzlerce insan katledilmektedir. Bu ülkmede çeşitli kimyasal silahlar olduğu bilinmektedir. Türkiye'nin herhangi bir şekilde Suriye ile savaşa girmesi, böyle bir niyeti söz konusu değildir."



DHA(AY/İD)