'2012 Yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri', Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliği yaptığı Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, insanlık tarihini, 'bilim, teknoloji ve yeniliklerin tarihi' olarak niteleyen Gül, çağların açılıp kapanmasına bilim ve teknolojideki ilerlemelerin damga vurduğunu söyledi.

Dünyadaki ekonomi alanlarının zaman içerisinde değişmesinde bilim ve teknolojideki buluşların etkisi olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Başarılı insanların, üstün nitelikli insanların çok uygun ortamlarda bir araya getirilmesini hangi toplum, hangi millet organize ettiğiyse bilim ve teknolojideki atılımı o gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla önce bunun farkına varmak lazım" diye konuştu.

Siyasi, iktisadi ve askeri tarihe bakıldığında bilim ve teknolojinin önemini görüldüğüne dikkati çeken Gül, bu alanın herhangi bir icra ve faaliyet alanının ötesinde milletlerin geleceği olduğunu bildirdi. Gül, şunları söyledi:

"Bunun için önceliklerimizi her yerden kısabiliriz ama bilim, teknoloji, eğitim alanlarından kısmamamız ve daima bu desteği vermemiz gerekir. Bilim insanlarımızı ve bilim yuvalarımızı sahiplenmek, onların bütün meselelerine büyük ilgi göstermek, onların çalışma ortamlarını kolaylaştırmak yine bu alandaki başarılarımızın da temel faktörüdür.

Bu açıdan bütün bilim yuvalarımızı, bilim insanlarımızı kısır tartışmaların dışında tutmalıyız. Onların da gayret sarf ederek kendilerini bu tartışmaların dışında tutmaları gerekir. O zaman hep beraber motivasyonumuzu kaybederiz ve bir bakarsınız ki en büyük öncelikleri geri plana atarız. Bu açıdan özellikle bu konudaki hassasiyetini, bilime verdiğimiz önemi öne çıkartmamız gerekiyor. Siyasi iradenin, devlet kurumlarının bunu anladığını bütçelerde, açılan yeni kurumlarda görüyorsunuz. Bakanlıkların bu konuda büyük bir yarış içerisinde olduğunu görüyorsunuz ve şu da yine bir gerçektir ki özellikle araştırma, geliştirme konuları açısında hiçbir dönemde olmadığı kadar fonlar ayrılmış vaziyette, hiçbir dönemde olmadığı kadar herkes ilgi göstermekte. Bunların neticesini kısa süre içerisinde alacağımızdan da kesinlikle eminim."

GÖKTÜRK-2 ÖVÜNÇ KAYNAĞIDIR

Bu atmosferin Türkiye'de bir sinerji doğurduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, TÜBİTAK'ın ve Türk bilim insanlarının faaliyetlerini izlediğini ve gurur duyduğunu söyledi. Savunma, enerji ve çevreyle ilgili konularda TÜBİTAK'ın büyük projeleri olduğunu belirten Gül, "Biraz önce sinevizyonda da gördünüz, hep beraber geçen hafta gurur duyduk. Göktürk-2 uydusunun, tamamen milli imkanlar ve milli kapasiteyle yapılıp uzaya fırlatılması, bütün bunlar hepimizin övünç kaynağıdır ve bunları muhakkak ki daha da çoğaltmamız gerekmektedir" diye konuştu.

Bütün alanlarda topyekün bir iyileşme söz konusu olmazsa bilim insanları için ülkenin cazip olmaktan çıkacağını dile getiren Gül, yurt dışındaki birçok Türk bilim insanının Türkiye'ye dönmeye başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanı olduktan sonra yapılan ilk TÜBİTAK ödül törenindeki konuşmasında ''Türkiye dışındaki değerli Türk bilim insanlarına Türkiye'ye gelin demek ucuzculuktur, kolaylıktır'' dediğini anımsatan Gül, geçen süre içerisinde gerekli şartların oluşturulduğunu ve Türkiye'deki gelişmelerin, bilim dünyasına verilen önemin ülkeyi cazip hale getirdiğini bildirdi.

İstikrar içindeki Türkiye'nin şanslı bir dönemden geçtiğini belirten Gül, diğer ülkelerdeki durgunluğun aksine Türkiye'nin hareket halinde olduğunu söyledi. Gül, genç nüfusun Türkiye için büyük avantaj olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Unutmayalım ki teknolojiyi, bilimi, yeniliği rehber edinmeyen milletlerin önlerine koydukları hedeflere ulaşmaları mümkün değildir. Aslında bunun farkında olduğumuz için son 5 yıllık kalkınma planımızı, farkında mısınız bilmiyorum, girişinde bunlar çok güzel bir şekilde tespit edilmiştir ve Türkiye'nin bundan sonraki kalkınma stratejisi bu hedef üzerine oturtulmuştur. Bunu gerçekleştirdiğimiz andan itibaren hedeflerimize ulaşabilir, büyük zıplamayı yapabilir ve gelişmiş ülkelerle mesafeyi kapatıp onları yakalayabiliriz. Bugün için bunun imkanı vardır çünkü gelişmiş ülkeler durgunluk safhasına girmişken biz hareket ve gelişme halindeyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, ödül alan bilim insanlarının başarılarıyla gurur duyduğunu belirtti ve ödül sahiplerini kutladı.

ÖDÜLLER KİMLERE VERİLİYOR

Türkiye’de yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunan bilim insanlarına Bilim Ödülü, yurtdışında yaptığı çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan Türk bilim insanlarına Özel Ödül ve Türkiye’de yaptığı çalışmalarla bilime önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip bilim insanlarına da Teşvik Ödülü veriliyor. Bilim ödülü ve özel ödül alanlara 50 bin TL ve altın logolu ödül heykelciliği, teşvik ödülü alanlara ise 20 bin TL ve gümüş logolu ödül heykelciliği veriliyor. Ayrıca ödül alan bilim insanlarına ödül beratı sunuluyor.