Gayrettepe Metro İstasyonu'nda saat 07.00'de buluşan eylemciler, 500 metrelik bir yürüyüş sonunda, Levazım Mahallesi Aydın Sokak 7 numarada bulunan Microsoft binası önüne geldiler. Eylemciler yanlarında getirdikleri merdiven ile bina girişindeki saçağa  çıktı. Bir başka eylemcinin çıkışı ise güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Merdivene el koyan güvenlik görevlileri ile pankart açmaya çalışan grup üyeleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. İçeriden geldiği belirtilen talimatla güvenlik görevlileri, eylemcilere müdahale etmeyi bıraktı.

Pankartların açılmasının ardından Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, şunları söyledi:

“Hepimiz, müzik veya fotoğraflarımızı bulut bilişim sistemi aracılığıyla paylaşıyor ve yedekliyoruz. Hayatımızı kolaylaştırmak için kullandığımız bu teknolojinin kirli fosil yakıtlar yerine, temiz enerjilerle çalışmasını istiyoruz. Pek çok bilişim şirketi enerji verimliliği konusunda başarılı adımlar attı. Ancak Apple, Amazon ve Microsoft gibi yenlikçi ve sektörlerinde lider şirketler, veri merkezlerinin enerjisini kömürden almaya devam ediyor. Kullanıcıların bunu önemsemediğini sanıyorlar ama yanılıyorlar. Microsoft gibi öncü bir bilişim firmasının ve diğer tüm şirketlerin de temiz enerjilere doğru bir adım atması, temiz bir gelecek adına büyük bir değişim yaratacaktır.”

Eylemciler kendiliğinden dağılmayınca uzun süre polis beklendi. Daha sonra olay yerine intikal eden sivil bir ekip, saçaktaki eylemciyi merdivenle aşağıya indirdi. Sivil ekip aracına bindirilen eylemci ifadesi alınmak üzere götürüldü.


SK (FOTOĞRAF)


......//KUTU//....


GOOGLE, YAHOO VE FACEBOOK TEMİZ ENERJİYE YÖNELİYOR


Greenpeace’in yayımladığı “Bulutunuz ne kadar Temiz?“ adlı rapora göre, bulut bilişim sistemleri çerçevesinde kendi işletmelerini kuran şirketlerden Amazon, Apple ve Microsoft'un elektriğini kömür ve nükleer gibi enerjilerden sağlıyor. Bir veri merkezi, ortalama olarak 250 bin dairenin elektriğini harcıyor. Bu verilerin 2020 yılına kadar üçe katlanacağı öngörülüyor.


Aynı rapora göre Google, Yahoo ve Facebook gibi şirketler sektörün temiz enerjiye dönmesi için öncülük etmeye başladı. Bu şirketler bir yandan enerji verimliliği için yenilikler yaparken, diğer yandan yeni veri merkezlerini kurarken yenilenebilir enerji kullanımını öncelikli tutuyor hem de hükümetlerden daha temiz enerji kaynağı seçeneklerini değerlendirmeye almalarını istiyorlar. Geçtiğimiz yıl Facebook, Greenpeace’in kampanyasına cevap vererek, enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edeceğini ve bu konuda liderlik edeceğini açıklamıştı.