Akkuyu Nükleer Güç Santrali için hazırlanan ÇED raporunun ciddiyetten uzak olduğunu iddia eden Cenk Levi "Akkuyu ÇED Başvuru Dosyası, bizzat Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberde belirtilen içerikten yoksun. Bu dosya son derece önemli konularda hiçbir bilgi ve belge içermiyor ve bu haliyle de ÇED sürecinin başlatılması için yeterli değil. Kaldı ki Mersin'de halkın yüzde 70'i nükleer santral istemiyor. Böyle bir durumda halkın katılımından söz etmek mümkün değil. Bu hukuksuz ÇED süreci bir an önce iptal edilmelidir" dedi.

Cenk Levi, Greenpeace olarak yaptıkları hukuki itirazın gerekçelerini şöyle sıraladı:

"Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, çevresel etki değerlendirme dosyaları için rehberler oluşturulmuş durumdadır. Bu rehberler arasında nükleer enerji santralleri ile ilgili rehber de bulunuyor. Bu rehberde, ÇED Başvuru Dosyası'nın neleri içermesi gerektiği açık bir şekilde ele alınıyor. Ancak Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi ÇED Başvuru dosyasında bu rehberde sözü edilen konuların pek çoğu yer almıyor.

Rehbere göre, Teknoloji Alternatifleri'nin başvuru dosyasında yer alması gerekiyor. Ancak başvuru dosyasında farklı reaktör tipleri üzerinden bir değerlendirme yok. Bu konu tamamıyla es geçiliyor ve neden bu reaktör tipinin uygun bulunduğu anlaşılmıyor. Rehberde yer verilen 'eylemsizlik', yani projenin gerçekleşmemesi ihtimali Akkuyu başvuru dosyasında yer almıyor. Bu maddeye göre, nükleer enerji santralinin gerekli olup olmadığının değerlendirilmesi için enerji tasarruf ve yönetim önlemlerinin uygulanması ve enerji verimliliğinin arttırılması için kullanılabilecek yöntemler araştırılmalıdır. Ancak Akkuyu ÇED Başvuru dosyasında, bu konu başlığı yok. Başvuru dosyasında, tesisin gerekli görüldüğü ifade ediliyor, ancak neden gerekli görüldüğü bilimsel bir çalışma şeklinde ortaya koyulmuyor. Rehberde 'etkiler' başlığı altında yer verilen santralin hizmetten çıkarılması ve sökümü (kapatma sonrası) etkileri Akkuyu Başvuru Dosyası'nda yer almıyor. Başvuru dosyasında yalnızca inşaat ve işletme aşaması etkilerine yer veriliyor. Rehberde yer verilen ve son derece önemli olan bir bölümün başvuru dosyasında yer almaması, tek başına başvuru dosyasının uygunsuzluğu için yeterli sebep oluşturuyor."

Öte yandan, ÇED kapsamında yarın yapılacak halkın katılımı toplantısına dair süreci takip etmek için Greenpeace Akdeniz üyelerinin de Gülnar'ın Büyükeceli Beldesi'ne gideceği belirtildi.