Roma uygarlığı başta olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu özelliği sayesinde de dünyanın en büyük açık hava müzesi konumunda olan Antalya, bir müzeye daha kavuşuyor. Likya Uygarlığı'nın önemli merkezlerinden Demre'deki Andriake Antik Kenti'ndeki 'granaryum' ve 'plakoma' müze olacak. Antik şehir, Likya Müzesi olarak kültür turizmine hizmet verecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla başlatılan Likya Müzesi'nin ihalesi Antalya Röleve ve Anıtlar Kurulu tarafından yapıldı. Daha önce restorasyon, röleve ve restitüsyon projeleri Antalya Anıtlar ve Röleve Müdürlüğü'nün denetiminde yapılan Likya Müzesi'nin projesi ise Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Müze ihalesini, 8 milyon 355 bin 666 lira bedelle Karacan Grup İnşaat aldı. Proje kapsamında müzenin kapalı bölümünü oluşturacak 'granaryum' ve açık bölümünü oluşturacak 'plakoma'nın restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılacak. Yüklenici firma, teşhir alanları, bilet gişeleri, idari ofis, ziyaretçi kullanımına yönelik tuvalet, kafeterya gibi birimler yapılacak. Projenin 410 gün içinde tamamlanması hedefleniyor. Projenin denetimini Antalya Röleve ve Anıtlar Kurulu yapacak. 25 Kasım 2013'te tamamlanarak hizmete açılacak müzenin yılda en az 500 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Likya Müzesi'nin kapalı bölümünü oluşturacak Andirake Antik Kenti'ndeki granaryum M.S. 129 yılında inşa edildi. 65 metre uzunluğunda 32 metre genişliğinde 7 bölümden oluşan granaryum, dünyadaki en büyük 3 Roma granaryumundan biri. Bütün odalar birbirine bağlı olmasına rağmen her odanın ayrı bir giriş kapısı bulunuyor. Duvarları sağlam biçimde günümüze kadar gelen granaryumum yapılış tarihi, giriş kapısının üstündeki kitabeden ve orta yerdeki Kral Hadrian ve eşi Faustina'nın kabartmasından anlaşılıyor.

Proje ile ilgili bilgi veren Antalya Röleve Müdürü Mehmet Ali Özgün, "Andriake Antik Kenti'ndeki granaryum çok önemli bir yapı ve geleceğe taşınması gereken kültür varlığı. Bu kültür zenginliğimiz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın büyük çabasıyla Demre'de dev bir müzeye dönüşüyor. Likya Müzesi bu zenginliği gelecek bin yıllara taşıyacak" dedi.



AA(SU/CK)