Dünyagöz Antalya Hastanesi'nden Opr. Dr. Mehmet Kasımoğlu, piterjium'un göz kapaklarının iç yüzeyi ve göz küresinin korneaya kadar olan kısmını kaplayan bir hastalık olduğunu söyledi. Birinci derece sorumlusu genetik yatkınlık olan ve aile bireylerinde varsa diğer bireylerler de görülen kuş kanadı hastalığının ikinci derece sorumlusunun güneş ışınları olduğunu kaydeden Dr. Kasımoğlu, "Çok sıcak ortamlarda çalışanlarda, seralarda ve tarlada çalışan çiftçilerde, trafik polislerinde, denizcilerde, arazide çalışan arkeologlarda ve açık alanda çalışan insanlarda bu hastalık görülmektedir" dedi. Çalışılan ortamın tozlu olmasının da bu hastalığın oluşumunda etkili olduğunu kaydeden Opr. Dr. Mehmet Kasımoğlu, Güneydoğu Anadolu bölgesiyle birlikte Antalya'nın hastalığın en çok görüldüğü yerlerin başında geldiğini söyledi.

İKİ TİP AMELİYAT VAR

Gözün beyaz kısmında ilerleyen etin ileri seviyelerde yüksek derece astigmata neden olduğunu, görme oranını çok düşürdüğünü ve göz bebeğine ilerlemesiyle birlikte görüş fonksiyonunun sıfıra inmesinin yaşandığına dikkat çeken Dr. Kasımoğlu, hastaların tekrarlama olasılığından dolayı ameliyattan çekinildiğini söyledi. Fakat et ne kadar yürürse ameliyatının o denli güçleşeceğini vurgulayan Dr. Kasımoğlu, ameliyatla igili şu bilgileri verdi:

"Ne yaparsak yapalım, ileri evre bir hastada, aldıktan sonra bile gözün üzerinde iz kalmaktadır. Piterjium'da iki çeşit ameliyat söz konusu. Birinci tip gözdeki etin komple alınıp dikişle kapatılması işlemlerini içerirken diğeri ise kök hücre naklidir. Bu ameliyatta etin bulunduğu bölgeye uyacak şekilde parça alanıp etin alındığı kısma dikilir. Etin tekrar yürümesine mani olacak sağlam doku göze yerleştiği için etin yürümesi durdurulur."

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ FAKTÖRÜ

Kök hücre nakli tedavisinde hastalığın tekrarlama oranının yüzde 5 düzeylerine indirildiğini kaydeden Opr. Dr. Mehmet Kasımoğlu, bu ameliyatın 30 dakika sürdüğünü kaydetti. Ameliyat sonrası hastanın taburcu edildiğini ve ameliyatlı gözün bir gün kapalı tutulduğunu kaydeden Dr. Kasımoğlu, sonrasında periyodik kontrollerin haftalık olarak sürdüğünü kaydetti.

Hastalıktan korunmanın en etkin yöntemi çalışılan ortamın değiştirilmesi olacağını kaydeden Dr. Kasımoğlu, buna imkan olmadığı durumlarda güneş gözlüğünün en önemli koruma aracı olacağını kaydetti.



EB(SU/CK)