Akdeniz Foku Badem’in dövülme görüntülerin televizyonlarda ve ulusal gazetelerde yer almasının ardından tepkiler sürüyor. Marmaris Çevrecileri Derneği, SAD-AFAG Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. SAD-AFAG Yönetim Kurulu 18 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yakından tanıdığı Akdeniz foku Badem’in sosyal paylaşım ağlarında ve haber sitelerinde oldukça üzücü görüntülerinin yayınlandığını hatırlattı. 2008 yılında Marmaris Karaca mevkiinde çekildiği öne sürülen görüntüleri Badem’in ilk günden bu yana yanında olan ve emeği gecen Sualtı Araştırmaları Derneği olarak tasvip etmelerinin mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, “Türkiye’nin ilk doğal yaşam alanı dışında kontrollü bir ortamda 5 senedir dönemsel rehabilite sürecinden geçen Akdeniz foku Badem’e bu şekilde davranılmasına izin verilemez. Bir belediye veterineri olan Avni Gök'un dernekle bir ilişkisi yoktur. Öte yandan kendisinin görüntülerde yer alan davranışlarının derneğimiz kararı ile yapıldığı yönündeki açıklamaları kesinlikle doğru olmayıp, konuya ilişkin hukuki süreç başlatılmıştır. Akdeniz fokunun doğaya geri salınması sonrasında doğaya tam olarak karışmasını ve insanlardan temasının kesilmesini teminen zaten dünyada bir yöntem bilinmemekte ve hatta konuyla ilgili makale bile bulunmamaktadır. Hepimizin yakından tanıdığı Akdeniz foku Badem aylardır Gökova Körfezi’nde Akdeniz’de yine sadece ne yazık ki bizim takibimizde ve gözlemimizde yaşamını sürdürmektedir” denildi.

İNTERNET SİTESİNE BAKIN

MÇD Başkanı Ahmet Kutengin, SAD-AFAG’tan yapılan bu açıklamayı kınadı. Kutengin, bu açıklamanın aynısını AFAG Yönetim Kurulu Başkanı Cem Orkun Kıraç’ın yerel bir televizyonda da yaptığı belirterek, bazı sorulara yanıt istediklerini kaydetti. Kutengin, “Madem Avni Gök’ün kendileriyle ilgisi yoktu o zaman orada ne işi vardı? Elini kolunu sallayan herkes oraya girebiliyorsa o zaman demek ki orası bir rehabilite merkezinden öte gösteri merkezi olmalı. Demek ki o zaman zaten Badem’in can güvenliğini bu dernek yetkilileri sağlamamış. ’Bizim dernekle ilgisi yok’ ifadelerini yine kendi internet sitelerinde kendileri çürütüyor. sadafag.org adresine lütfen giriniz. Orada kurumsal bölümünü tıklayıp SAD AFAG’a hizmeti geçenler maddesini seçiniz. Karşınıza gelen sayfada Uzman Veteriner Avni Gök’ün derneklerine ne denli güzel hizmetler verdiği için hakkında kendilerinin dizdiği methiyeleri göreceksiniz. Demek ki Cem Orkun Kıraç televizyonda söylemleriyle bir şeyleri ört bas etmeye veya konuyu başka yöne çekmeye çalışıyor” dedi.

YALNIZ DEĞİL

Ayrıca görüntülerde veteriner Avni Gök’ün yalnız olmadığını da hatırlatan Kutengin, “Sayın Uzman Veteriner Avni Gök’ün SAD-AFAG için vazgeçilmez birisi olduğu kendi sitelerinden anlaşıldığına göre demek ki orada Badem’e sopalı eğitimi kendi başına vermemiştir. Burada ikinci soru gündeme geliyor. O sürekli vur vur vur diyerek komut veren ve bu görüntüleri çeken kim?” diye sordu.

YAVRUSUNU ÖLÜ DOĞURMASI

Bademin eğitim sürecini tamamlayıp doğal hayata bırakıldığı tarihten bir yıl sonra hamile kaldığını ifade eden Kutengin, “Madem doğal hayata alıştığı için Badem’e özgürlüğünü verdiniz peki geçen yıl hamile kalıp, yavrusunu ölü doğurduğunda yerel makamları suçladınız? Siz eğitimini tamamladı, artık dışarıda yaşayabilir kararı vererek derneğinizin verdiği ortak kararla yaban hayatına gönderdiğinize göre sorumluluk sizden kalkmıştır. Yaban hayatına alışan bir memelinin doğum yapması sırasında aksiliklerin yaşanması kadar doğal başka ne olabilir ki? Her canlıda olduğu gibi doğumların hepsinde yaşayacaktır şartı aranamaz. Bu doğaya özgü bir olaydır. Bu durumda Badem’in buzlu balık yediği için yavrusunu ölü doğurdu demeniz hangi mantığa sığıyor? Madem yaban hayatına alıştığı için siz saldınız, o zaman canlı balık avlamayı da öğrendiği ilk akla gelen olacaktır. Madem hamilelik sırasında Badem ile ilgilendiniz o zaman bu süre içinde ne gibi çalışmalar, testler ve tıbben yapılması gerekenler uzman kimler tarafından yapıldı onu da merak ediyoruz. Lütfen belgeleriyle açıklar mısınız?” diye sordu.



MS(İÖ/AAA)