Marmara Koleji öğretmenlerinden Latife Çelik başkanlığındaki Martılar Braille Kulübü, 'Görmez Kişilere Karşı Olumsuz Tutumların Eğitimle Ortadan Kaldırılması' konulu bir proje hazırladı. Proje, TÜBİTAK Sosyoloji Alanı’nda İzmir bölge ikincisi ödülünü almaya hak kazandı. Öğrencilerinden Merve Gencer ve Nida Özarslan tarafından Muğla Öğretmenevi'nde uygulamalı proje tanıtım çalışması gerçekleştirildi. Uygulama sırasında öğrencilerin gözleri kapatılarak, görme engelli olarak çorba içti.

Proje tanıtımında konuşan öğretmen Latife Çelik, tarih boyunca engellilere sürekli önyargılı davranıldığını savundu. Çelik, “Asıl bizler kendi zihinlerimizde onların yaşam haklarını engelliyoruz. Toplumdan dışlıyoruz, ayrımcılık yapıyoruz ve önyargılı davranıyoruz” dedi.

Görme engelinin en ciddi özür türü olduğunun toplum tarafından kabul edildiğinin altını çizen Çelik, “Görme engelliler için ’kapkaranlık bir dünyada yaşarlar, çaresizlerdir’ gibi düşünceler hakimdir. Çünkü tarihte gözlerin kör edilmesi, ölmekten daha ağır ceza olarak uygulanmıştır. Görme engellilerin sadece yüzde 16’sı çalışma imkanı bulmuştur. Geri kalan yüzde 84’ü ise evlere hapsedilerek toplumsal hayata karışmaları engellenmiştir. Projemiz ile amacımız insanların toplumsal sorumluluk duygularına seslenmektir. Yaptığımız proje çerçevesinde 41 gönüllü denek arkadaşımıza beş haftalık eğitim uygulanarak Braille (kabartma) alfabesi öğretilmiş, görmez kişi olarak yazı yazdırılmış, yemek yedirilmiş ve bastonla yürüme etkinliği düzenlenmiştir. Tüm bu çalışmaların ardından görmez kişilerin hayatları hakkında deneklerde bir bilinç ve farkındalık yaratılmıştır. Daha paylaşımcı ve çözüm üretimci bireylerin toplumsal değişime katkısı gözlemlenmiştir” diye konuştu.