Babası bir hastanede gece bekçiliği yapan ve 6 kardeşi bulunan Kiptaş Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Gurbet Damar, atletizm alanındaki başarılarıyla tüm engellilere örnek oldu. Atletizme ilgisi iki yıl önce başlayan Damar, geçen yıl Ankara'da yapılan Görme Engelliler Atletizm Yarışmaları'nda Türkiye 2'ncisi oldu. Ardından atletizme daha da yoğunlaşan Damar, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından Antalya'da düzenlenen Görme Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası'nda 100 ve 200 metrede birinci oldu. Daha sonra İzmir'de düzenlenen Atletizm Türkiye Şampiyonası'na katılan Gurbet Damar, iki dalda Türkiye rekoru kırdı. 100 metrede 14,89'luk ve 400 metrede ise 1.082'lik derecelerle Türkiye rekoru kıran Gurbet Damar, önümüzdeki ay Tunus'ta yapılacak Uluslararası Görme Engelliler Atletizm yarışmasına katılma hakkı kazandı.

DÜNYA REKORUNA 1 SANİYE YAKLAŞTI

Atletizmde kısa sürede büyük ilerleme kaydeden Gurbet Damar, Dubai'de geçen yıl 1- 3 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Dünya Görme Engelliler Atletizm Yarışması'nda da dünya şampiyonluğu elde etti. Genç kız, 100 metreyi 14 saniyede koşarak, dünya rekoru olan 13 saniyeye de yaklaşmış oldu.

Bugüne kadar dört kez ameliyat olduğunu anlatan Gurbet Damar, görme engelli olmasının eğitim hayatını etkilediğini ancak, sosyal hayatını çok zorlamadığını söyledi. Elde ettiği dereceyle 2012 Londra Paralimpik Oyunlarına katılmaya da hak kazanan Gurbet Damar, Almanya ve Tunus'ta yapılacak Uluslararası Atletizm Şampiyonasına katılıp Türkiye'yi 100 ve 400 metrede Londra Olimpiyatları'nda temsil edecek.

ÖNEMLİ OLAN KENDİNE GÜVEN

Engellilerin içine kapanmamasını sosyal aktivitelerle uğraşmasını isteyen  Gurbet Damar şunları söyledi:

"İlk başlarda spora katılma gibi bir niyetim yoktu. Öğretmenlerimin teşviki ile katıldım. Birinci olmadığım için kendi kendime hırs yaptım. Katıldığım müsabakalarda birinci oldum ve kendi rekorlarımı kırdım. Olimpiyatlara gitmek için çalışıyorum. En son Dubai'de dünya birincisi oldum. Önümüzdeki ay yarışma için Tunus'a gideceğiz. Orada kendi rekorumu kırmak için uğraşacağım. Daha sonra Londra'da olimpiyatlara gideceğim. İnsan isterse başarıyı yakalayabilir. Engelli arkadaşlarımın kendilerine güveni olmayabilir. Yapamayacaklarını düşünebilirler, ama yapabilirler. Ders çalışmak daha çok hoşuma gidiyor. Ama gözlerim az gördüğü için verim alamadığımdan arka planda duruyor." GÖRME ENGELLİ JUDOCU DA BAŞARILI

Kiptaş Lisesi'nin diğer görme engelli öğrencisi 17 yaşındaki Seyfettin Kılıç da judoda büyük başarılar elde etti. Babası inşaat işçisi olan ve 3 kardeşi daha bulunan Kılıç, Görme Engelliler Türkiye Judo Gençler ve Büyükler Şampiyonası'nda genç kategoride Türkiye birincisi, büyüklerde ise Türkiye üçüncülüğünü kazandı.

Geçen yıl judoya başladığını belirten Seyfettin Kılıç, "Spor çok güzel bir şey. Sosyal yaşamda insana yardım ediyor. İnsanın ruhunu açıyor. Evine kapanmak çok moral bozuyor. Ama spor yeni arkadaşlar kazandırıyor. Bu da insana moral ve motivasyon veriyor. O yüzden bütün arkadaşlara tavsiye ediyorum" dedi

Elde ettiği başarılarla Milli Takım kampına katılmaya hak kazanan Kılıç, Özge Can antrenörlüğünde çalışmalarını sürdürüyor.

Aynı okulda birlikte eğitim gören Gurbet Damar ve Seyfettin Kılıç, antrenmanlarda da birbirlerine yardımcı oluyor. Okulun bahçesinde birlikte koşan ve birlikte antrenman yapan görme engelli iki öğrenci, arkadaşları tarafından da çok sevilirken, okul yönetimi tarafından kendilerine her türlü destek veriliyor.



FB,BB(GG/COŞ)