32 yıl önce geçirdiği Behçet hastalığı nedeniyle her iki gözü de görme yeteneğini kaybeden çiftçi Selahatttin Erkol, Kriptojenik Siroz hastalığına yakalandı. Erkol'a karaciğer yetmezliği oluşması nedeniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde Isparta'da beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan bir hastanın karaciğeri nakledildi. 

'KENDİMİ ÇOK İYİ HİSSEDİYORUM, GÜREŞECEK RAKİP ARIYORUM'

Selahattin Erkol, operasyon sonucunda kendisini çok iyi hissettiğini belirtti. Erkol, "Şu anda sağlık durumum çok iyi. Hayata yeniden döndüm. 4 yıldır karaciğer yetmezliği hastalığım vardı. Son dönemlerde nefes almakta güçlük çekiyordum. Karnım şişmişti ve vücudum da aşırı derecede kilo artışı gerçekleşmişti. İki kere damarlarım patladı ve varis kanaması geçirdim, komaya girdim. Nakil olduktan sonra kendimi çok iyi hissediyorum. Güreşmek için kendime rakip arıyorum" dedi.

Nakilin gerçekleştiği Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şakir Tavlı, bundan sonraki hedeflerinin canlıdan nakil olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tavlı, şunları kaydetti:

"Üniversitemizde ikinci karaciğer naklini gerçekleştirdik. Isparta'dan beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın karaciğerini 28 Mayıs tarihinde fakültemize getirdik. Selahattin Bey, yıllardan beri karaciğer yetmezliği nedeniyle Kriptojenik Siroz denilen bir hastalıktan dolayı rahatsızlığı devam etmekteydi ve 7 saat süren bir operasyonla karaciğeri hastamıza naklettik. Hastamızın durumu şu an gayet iyi. Birkaç ay sonra canlıdan nakile geçme arzusundayız. Bundan sonraki hedefimiz canlı da nakil yapmak. Ülkemizde kadavradan nakilde yani beyin ölümü gerçekleşen hastalardan bu işleri uygulamaka sayı itibariyle çok yeterli olmuyor. Tabi canlıdan nakillerin tamamen sağlıklı bir kişiden karaciğerin yarısını almak şeklindeki bir riski vardır."



HK,(İA/BT)