17 ay önce, İzmir Özel Egepol Hastanesi'nde dünyaya gelen Görkem Zeki Telek, çok nadir görülen rahatsızlığıyla dünya tıp literatüründe 16'ncı hasta olarak kayıtlara geçti. Pankreası olmadan doğan Görkem bebek, yetişkin insanları bile komaya sokan 600- 800 aralığındaki insülin değerlerinde bile sağlığı bozulmadan yaşamına devam ediyor. Tedavisi sırasında karaciğer yetmezliği yaşamaya başlayan minik Görkem'in vücudu kendiliğinden bu organı yenilemeyi başardı.

Beş yıl önce hayatlarını birleştiren Eda Telek ve Engin Telek çifti, iki yıl önce ikiz bebeklerini, dünyaya gelmeden 5 aylıkken kaybetti. 2011 yılında ikinci kez hamile kalan Eda Telek, oğlu Görkem Zeki Telek'i dünyaya getirdi. Özel Egepol Hastanesi'nde doğan bebeğin gözlerini hiç açmaması doktorları şüphelendirdi. Yapılan testlerde şeker oranının normalin üzerinde bir değer olan 200'e çıktığı tespit edildi. Bebek, hastanenin Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi altına alındı.

PANKREASININ BULUNMADIĞI ANLAŞILDI

Çocuk doktorları Neşe Yar, Salih Çağrı Çakır ve Veli Karabuğa tarafından kuvözde bir ay boyunca tedavi edilen Görkem bebeğin, şeker hastası olduğu ve pankreasının bulunmadığı anlaşıldı. Bebek daha ileri tetkiklerin yapılması için Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'ne sevk edildi.

Üniversite hastanesinde görevli Endokrin ve Metabolizma Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Abacı ve ekibi, bebeği bir dizi tetkik ve kontrolden geçirdi. Anne ve baba ile bebeğin kanları genetik analiz için İngiltere'ye gönderildi. Hastanede yatarken, minik Görkem'in karaciğeri de iflas etti. Karaciğer nakli planlanan bebeğin mucize eseri karaciğeri kendiliğinden yenilendiği görüldü ve üç ay sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nden taburcu edildi.

DÜNYADA 16'NCI HASTA

Oğlunun hayatı boyunca günde üç veya dört defa insülin alacağını anlatan baba Engin Telek, "Pankreas organının sindirim sistemi ile ilgili de birçok görevi var. İleride bu organının yokluğu nedeniyle ilaçlar alacak. Bebeğimiz İngiltere'de yapılan araştırma sonucu bu özelliklere sahip dünyadaki 16'ncı hasta olarak tıp literatürüne geçti. Bu haberi alınca hayrete düştük" diye konuştu.

Oğlunun normal bir çocuk gibi yaşamını sürdürdüğünü belirten Engin Telek, "Görkem'in şeker oranı 800'lere çıktığında vücut fonksiyonlarında bir değişiklik olmuyor. Oğlumuzun şeker hastalığını doğumdan çok kısa bir süre sonra tespit eden Özel Egepol Hastanesi'ne de çok teşekkür ederiz" dedi.

TEK TEDAVİ İNSÜLİN KULLANIMI

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Abacı, Görkem'in insülin alması gerektiğini belirterek şu bilgiyiverdi:

"Vücutta GATA+ isimli bir gen var. Bu gen, pankreasın gelişimini sağlıyor. Yaptığımız incelemelerde Görkem'in bu gendeki bozukluk nedeniyle pankreasının gelişmediğini tesbit ettik. Yine çocuğun hastalığına bağlı olarak kalbinde 3 delik var, insülin salgılanmıyor ve diyabet gelişiyor. Görkem bu gendeki bozukluğa bağlı pankreası gelişmeyen 16'ncı hasta. Tek tedavisi ise insülin alması."



DHA(AÖ/COŞ)