Sünnet Gölü Tabiat Parkı'nda gölün kenarına 13 yıl önce Sünnet Gölü Doğal Yaşam Oteli ve otele ait bir villa yapılırken, bahar aylarında göldeki su seviyesinin yükselmesine karşı tahliye kanalı açıldı. Sünnet Köyü'nde yaşayan köylüler, kanal açık olduğu zamanlarda yaklaşık 100 dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığını iddia ederek, imza toplayıp İl Özel İdaresi ile Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nden kanalın kapatılması için istekte bulundu. Ocak ayında köylülere gönderilen yazıda, göldeki su seviyesinn belirlenen kotta olduğu bildirildi.

'EKİLİ ALANLAR SULAR ALTINDA KALIYOR'

Sünnet Köyü Muhtarı Mustafa Özel, iskelenin altına tahliye hattı yapılarak gölün su seviyesinin azaltıldığını belirtti. Özel, "Tabiat Parkı'nda bulunan gölü kişisel gölleri haline getirdiler. Tahliye sistemi ile sularını bırakıyorlar. Bütün köylü bundan şikayetçi. Yaklaşık 100 dönümlük fasulye ve patates ekili alanlar kapak açılınca sular altında kalıyor. İmza toplayarak itirazda bulunduk. Gerekli kurumlara şikayetlerde bulunduk. Geçtiğimiz yıllarda gölün su seviyesi yükselince villaya kadar sular yükseldi. Villayı su bastı. Ondan sonra villanın su basmasını önlemek için kanal açtılar. Bunlar turizme değil, villasına hizmet ediyor. Eğer eski haline çevirmezlerse hukuki yollara başvuracağız" diye konuştu.

87 yaşındaki Yakup Aslan ise geçen yıl göl sularının tahliye edilmesinin ardından alabalık çiftliğinin zarar gördüğünü söyledi. Aslan, "Gölün dengesini bozdular. Göl sularını azaltacaklar diye kanal açtılar. 40 bin yavru alabalığım telef oldu. Buna son versinler. Gölümüzü mahvettiler. Gölün eski haline dönmesini istiyoruz" dedi.

Bolu Orman ve Su İşleri Müdürü Özkan Yavuz konu hakkında, "Daha önceki yılllarda su kontrolsüz olarak akıyordu. Daha sonra kanal yapılarak su yükselme seviyesine göre tahliye ediliyor" dedi.

'YAPILAN İŞLERİN HEPSİ RUHSATLI'

Oteli işleten firma yetkilileri ise "Köylülerin bu iddiası tamamen saçmalık. Yapılan işlerin hepsi ruhsatlı. Milli Parklar'dan bu işler için izinler alındı. Villayı su basmasın diye böyle bir iş yapmak gibi bir durum yok. Bu tür iddialar niye yapılıyor anlamış değiliz" diye açıklamada bulundu.



MY(MÇ/BT)