Depremle birlikte korkunç bir tablo ile karşılaştıklarını söyleyen AK Partili Mehmet Ellibeş, Gölcüklülerin sağlam bir irade ortaya koyarak, ilçenin yeniden ayağa kalkmasını sağladıklarını belirtti. Mehmet Ellibeş şunları söyledi:

“17 Ağustos'un hemen akabindeki Gölcük’te yaşanan tablo korkunçtu. Bizler ve Gölcük'te yaşayan her birey yarına umutla bakamıyorduk. Çok karamsar bir tabloydu. Çünkü binlerce bina yerle bir olmuş. Altyapısıyla üst yapısıyla yıkılmış ve tahrip olmuş ve binlerce insanımız ölmüş, bir o kadar engelli konumuna gelmiş. Enkazlarda arayışlar devam ediyor. Barınma, giyinme, yeme içme,  altyapı ihtiyacı. Sonuçta hiç hoş olmayan bir tabloydu. Nihayetinde o günkü gazete manşetlerine baktığınızda, hatırlarsanız 'Asrın felaketi' olarak ifade edilmişti."

YIKILMASI GEREKEN BİNALAR VAR

Marmara depreminin ardından Gölcük’te bir çok şeyin değiştiğini, ancak bazı sorunların da bulunduğunu anlatan Mehmet Ellibeş, "Bugün Gölcük'e bir baktığınızda hayati önem arzeden bir eksikliği yok. Günlük yaşam aksamadan devam ediyor. Mutlaka bir takım sıkıntılar, eksiklikler ve problemler var ama, sonuçta kentler de yaşayan canlı bir organizma. Zaten günlük yaşam içersinde yeni bir değişikliklerle karşı karşıya kalıyor insanlar. Fakat  halen sorunlar var. Nedir? Yıkılması gereken bazı binalar var. Kalıcı iş merkezlerindeki atıl kalan işyerleri gibi sorunlar var. Bunların da çözüme kavuşması anlamında yasal bazı değişiklikler yapıldı. Yeniden düzenlenen yasalara göre adım atıldığı taktirde Gölcük yarına daha da umutla bakacak" diye konuştu.

GÖLCÜK’TE NÜFUS ARTTI

Gölcük’te deprem sonrasında düşen nüfusun 13 yılın ardından daha sonra hızla arttığını da belirten Mehmet Ellibeş, “Depremin olduğu gün nüfusumuz 76 bindi. Depremin akabinde sayı 55 bine kadar düştü. Bugün belde belediyelerin kapatılıp birleşmiş haliyle birlikte Yazlık'tan Ulaşlı'ya kadar ilçe bütünü 142 bin oldu. Bu çok ciddi bir nüfus" dedi.

KONUT AÇIĞI VAR

Gölcük’te geçen zamana rağmen halen konut açığı bulunduğunu ifade eden Ellibeş, “Mutlaka konut açığı var. Binlerce konut yıkıldı. Yeniden gelişen göç sonucunda yeni nüfusla birlikte açık artıyor. Bu konuda bazı adımlar atıldı. Kalıcı konutlar, TOKİ marifeti ile yapılan konutlar, müteahhitlik firmaların yaptıkları var.  Yeniden yapılanma ve kentsel dönüşüm sürecinde afet riskini azaltma yasasından kaynaklanan çalışmalarla hızlı bir şekilde bu açığı kapatmamız gerekiyor” diye konuştu.

YIKIM ÇALIŞMALARI DENİZEVLER'DEN BAŞLAYACAK

Mehmet Ellibeş, Kocaeli Valiliği'nin yaptırttığı yeni tesbitlerle ilçede onarımı yapılmayan ve tehlike arzeden hasarlı binalarla ilgili olarak da, şu anda tebligatların yapılmaya başlandığını, ilçedeki yıkımlara Denizevler olarak bilinen Kavaklı'daki binaların yıkımıyla başlanacağını bildirdi. Ellibeş, “Denizevler konutlarında denize kayma anlamında bir hareket yok. Ama burası afete maruz bölge ilan edilmişti. Bakanlar Kurulu kararı ve Afet İşleri'nin yapmış olduğu çalışmalar ile burası her ne kadar konuta kapalı da olsa da, kısmen imara açılmış oldu. Orta hasarlı veya hasarlı olarak hukuki süreci tamamlanmayan binaların yıkımı talebi ile son yapılan çalışmalar sonucunda karar alınmış oldu. Önümüzdeki günlerde ilk yıkım çalışmalarını atıl kalan Deniz evler binalarından başlayacağız” dedi.



MB,EA(MB/AAA)