Merkez üssü Gölcük olan büyük felakette hayatlarını kaybedenler, 17 Ağustos Mezarlığı'nda da düzenlenen etkinlikle anıldı. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından konuşan Gölcük Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Ellibeş, 13 yıl önce yaşanan felaketin ardından bu kadar süre geçmesine rağmen hala izlerinin bulunduğunu hatırlattı. Başkan Ellibeş, bu nedenle ilçede bulunan hasarlı binaların tesbit edildiğini ve çalışma başlatıldığını hatırlatarak, vatandaşlar ev yaptırırken veya alırken dikkat etmelerini istedi. 

Ellibeş, "Depremde çok ağır bir bedel ödedik. Deprem geldiğinde yıkıyor, öldürüyor. Depreme hazırlıklı bir şekilde yaşantımızı sürdürmemiz gerekiyor. 1999 depreminde gördük. Deprem değil binalar insanları öldürdü. İstanbul ve Tekirdağ gibi bölgelerde kırılmayan faylar var. Olabilecek bir depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor" dedi. 

Depreme Gölcük Dumlupınar Mahallesi'nde yakalanan ve 18 yaşındaki oğlu Hakan Şentürk'ün mezarı başında dua eden İlyas Şentürk deprem gecesini unutamadığını söyledi. 17 Ağustos gecesi büyük bir gürültü ile apartmanlarının çöktüğünü söyleyen Şentürk, "Depremin olduğu gece eşim Hatice Şentürk ile birlikte enkaz içersinden çıkarıldık. 18 yaşında olan oğlum Hakan Şentürk ise öldü. O günleri ve yaşadıklarımızı unutamıyoruz. Her yıl dönümde oğlumuzun mezarında dua ediyoruz" dedi. 

Kızının doğum sancısı başlayınca hastaneye gitmek için hazırlık yaptıkları sırada depreme yakalandıklarını söyleyen Hasan Kenan, "Marmara depreminde 21 yaşındaki Fatma adlı kızım hamileydi. Doğum sancısı başlayınca hastaneye gitmek için hazırlanmaya başladık. Fakat biranda deprem oldu ve binamız göçtü. Ben enkazdan 5-6 saat sonra çıkartıldım. Kızım betonların arasında ezilip öldü. Doğum sancısı biraz erken başlasaydı belki kızım yaşıyor olabilirdi" diye konuştu.

Mezarlık ziyaretlerinde vatandaşlar yakınlarının mezarlarının da bakım ve temizliğini  yaparken, bir yandan da gözyaşı döktü.



EA(MB/SS)