Antalya Saklıkent'te bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) uzmanları, meteor yağmurunun, küçük pirinç ve nohut tanesi veya yumruk büyüklüğündeki meteor parçalarının atmosfere girip yanması sonucu oluştuğunu, halk arasında bunun 'yıldız kayması' olarak bilindiğini belirtti. Uzmanlar, Perseus göktaşı yağmurunun 17 Temmuz'dan 24 Ağustos'a kadar süreceğini, 12- 13 Ağustos gecesinde ise maksimuma erişeceğini kaydetti. Saatte kayan meteor sayısının 100'ü bulacağını aktaran uzmanlar, Perseus meteor yağmurunun, benzeri diğer meteor yağmurlarının en önemlisi olduğunu belirtti.

İSTEYEN DİLEK TUTSUN

Yıldız kaymalarına ilişkin insanlar arasındaki inançların gerçekliği olmadığını, astronominin bunlarla ilgilenmediğine işaret eden TUG uzmanları şöyle dedi:

"Herkesin bir yıldızı var ve bir yıldız kaydığında 'biri öldü' diyorlar. Bazı eski çağ inançlarına göre de şeytanlar yukarıya çıkıp bilgi çalıyormuş. Şeytanlar yukarıdan bilgi çalarken melekler de onları taşlarmış, 'Gelmeyin yerinize gidin' diye. Yine, yıldız kaydığı sırada gören kişi dilek tutuyor ve bu dileğin kabul olduğu da söyleniyor. Bunlar insanların atfettiği özellikler ve bilimsel değil. Bunlar söylenebilir ama bilim bunlara önem vermiyor. Tabii isteyen her zaman dilek tutabilir."

2128 YILINDA TEKRAR GÖRÜLEBİLECEK

Perseus göktaşı yağmuru, Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken, 1862 yılında keşfedilen ve 1995 yılında Dünya'nın yörüngesinden geçen Swift Tuttle Kuyruklu Yıldızı'nın parçalarının içinden geçmesiyle oluşuyor. Uzmanlara göre Swift Tuttle Kuyruklu Yıldızı, 2128 yılında tekrar görülebilecek.

Perseus takım yıldızı 12- 13 Ağustos tarihlerinde saat 23.00 sıralarında kuzeydoğudan yükselecek. Gece yarısından sonra kayan meteor sayısı 1 saatte 100'ü de aşacak. Göktaşı yağmuru, ışık yoğunluğunun az olduğu, şehir dışında, köy, kasaba gibi yerlerde, tarlada, sahilde çok rahat izlenebilecek.