Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülen, mali olarak ise Küresel Çevre Fonu tarafından desteklenen 'Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi' devam ediyor. 2009’da başlayan ve 2013’te sona erecek proje kapsamında Gökova ÖÇK Bölgesi ekonomik analiz çalışması yapıldı. Projenin İletişim Uzmanı Aycan Alp, yazılı basın açıklaması yaparak analiz çalışmalarının sonuçlarını değerlendirdi. Analiz sonuçlarına göre Gökova ÖÇK Bölgesi’nin yıllık 31.2 milyon dolar ekonomik değer ürettiği belirtildi. Bölgede 'Yavaş Şehir' kriterlerine uygun turizm master planı yapılması gerektiği önerildi.

Aycan Alp, bölgenin ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu kaydetti. Aycan Alp, "Proje kapsamında Gökova ÖÇK bölgesinin ekonomik değerini araştırdık. Çalışmanın sonuç raporuna göre, Gökova ÖÇK Bölgesi’nin bir yıllık ekonomik değerinin 31 milyon 231 bin 572 dolar olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu değerin, alanın başlangıç aşamasındaki değer olduğuna ve daha detaylı araştırmalarla geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Yapılan değerleme çalışmasında, Gökova ÖÇK Bölgesi’ndeki ekonomik değerlerden balık 332 bin 854 dolar, deniz böğrülcesi 62 bin 350 dolar, karbon tutma 732 bin 64 dolar, erozyon kontrolü 2 milyon 844 bin 800 dolar, atık su arıtımı 10 milyon 148 bin 400 dolar, turizm ve rekreasyon ise 17 milyon 51 bin 104 dolar olarak saptandı" dedi.

Alp, bölgede turizm master planı yapılması gerektiğini dile getirdi. Alp, "Bu rapor, bölgenin turizm taşıma kapasitesini ortaya koyan bir çalışma. Buna göre turizm gelişiminin sınırlarının belirlenmesi gerekir. Buna bağlı olarak turizm master planı veya stratejisinin oluşturulması ve uygulanmasını öneriyoruz. Turizmi sayısal olarak arttırmak yerine, alanın taşıma kapasitesine uygun, yüksek kalitede turizm deneyimine odaklanılması gerekir. Turizm master planı oluşturulmalı. Denizel koruma statüsünü tamamlayıcı olmalı ve bölgedeki yavaş şehir kriterlerine uyumu gözetilmeli" diye konuştu.

GÖKOVA ÖÇK BÖLGESİ

Gökova ÖÇK Bölgesi, 12 Haziran 1988 tarih ve 88/13019 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edildi. Gökova ÖÇK Bölgesi, Muğla, Ula ve Marmaris ilçeleri ile bunlara bağlı üç belde ve dört köyden oluşuyor. Akyaka, Gökova, Akçapınar, Gökçe, Çamlı, Karacaköy ve Çetibeli yerleşim alanlarını kapsıyor. ÖÇK Bölgesi içerisinde yer alan ve önemli yerleşim merkezi olan Akyaka Beldesi, Gökova Körfezi’nin kuzeydoğusunda, Muğla’ya 28 km uzaklıkta bulunuyor. Beldenin kuzeyinde 1000 metre ani yükselen ormanla kaplı bir topografya, doğusunda tatlı suların kaynadığı Kadın ve Akçapınar azmakları arasında eşsiz ovası yer alıyor. Tüm bölge genelinde olduğu gibi, dere yatakları bir azmakla denize açılıyor. Azmaklarda sazlık, bataklık, çayır gibi alanlar yanyana çoğu kez de iç içe yer alıyor.