Kuşadası Belediye Meclisi’nin geçen Nisan ayında aldığı “Ege Mahallesi’ndeki 16.48 hektarlık alanın yüksek yoğunluklu konut alanı (hektar başına 450 kişi) olarak kullanımını” içeren imar değişikliği yargıya takıldı. Mahalle nüfusunu 5 kat artırması beklenen imar değişikliğine itiraz eden, 4 Kent Meclisi Derneği ve belediye eski meclis üyesinin başvurusunu değerlendiren mahkeme, meclis kararını iptal etti.

Aydın 1'inci İdare Mahkemesi 12 Eylül 2012 gün, 2012/1498 sayılı kararında, belediyenin işleminin özel mülk sahiplerinin alanda yapılaşma yoğunluğunu arttırmaya yönelik istemlerine yanıt verme amaçlı olduğu ancak, bunun kentin bütününü ilgilendiren planlamanın kamu yararı ilkesiyle çeliştiği belirtildi. Kararda, işlemin korunması gereken zeytinlik alanlarını yok eden bir yapılaşmaya olanak vereceği ve bunun da planmalarının koruma/kullanma dengesini zedeleyen bir uygulama olacağı kaydedildi. İmar değişikliğinin, ekolojik dengenin sağlanması için doğal kaynakların korunması ve aşırı nüfus artışının önüne geçilmesi gerektiğine yönelik ilke kararlarıyla uyumlu olmadığı sonucuna varıldığı belirtilen kararda, "Çevreyolu üzerinde, 16.48 hektarlık alanın yüksek yoğunluklu konut alanı (450 kişi/ha) olarak kullanımını içeren imar plan değişikliğinin alındığı, 5 Nisan 2011 gün ve 102 sayılı Kuşadası Belediye Meclis kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir" denildi.

İmar değişikliği için mahkemeye başvuranlardan Kent Meclisi Derneği Başkanı ve belediye eski meclis üyesi Ahmet Altunsoy, kararın 'ders niteliğinde' olduğunu söyledi. Altunsoy, şöyle dedi:

"Bu yargı kararı ile mevcut belediye yönetiminin, Kuşadası'nın imarı konusunda, suçladıkları ve her fırsatta eleştirdikleri geçmiş dönem belediye başkan ve yönetimlerinden farklarının olmadığını, kendilerinin de ’aynı yolun yolcuları’ olduğunu belgelemiştir. Bugüne kadar, kent bütününden kopuk, parsel ölçeğinde, kamu yararına değil ranta odaklı imar plan değişikliklerinde ısrar eden, bu yönde oy kullanan başta belediye CHP’li Belediye Başkanı Esat Altungün olmak üzere belediye meclis üyeleri de bu vebalin ortağıdırlar."

Kuşadası’nın 'Betonkent' olarak anılmasına neden olan imar plan değişikliklerine karşı son 30 yılda birçok platformda mücadele etmeye çalışan biri olduğunu kaydeden Altunsoy, "Aydın 1'inci İdare Mahkemesi kararının, CHP'li Kuşadası Belediyesi’ne önemli bir ders ve uyarı olduğu kanaatindeyim. Kuşadası'nda 2009 seçimlerden bu yana imar konularında gidilen yol eskinin bir devamı ve kötü bir tekrarıdır" dedi.

Kuşadası Belediyesi’nden konuyla ilgili açıklama yapılmadı.



İS(İÖ/İD)