Edinilen bilgiye göre İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yasadışı yollarla ülkemize giren, kaçak göçmenlere sahte belge düzenlendiği ihbarı üzerine soruşturma başlattı. Soruşturmanın sonunda Fatih, Gaziosmanpaşa, Bakırköy ve Üsküdar’da eş zamanlı baskınlar düzenlenerek çoğu İran uyruklu 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan İran uyruklu B.A.’nın şebeke ele başı olduğu bildirildi.


Operasyonda, 5,5 kilo altın, 228 bin 415 dolar, 25 bin 500 Euro, 32 bin 500 TL para ile 143 pasaport, 10 vize pulu, 60 nüfus cüzdanı, 15 sürücü belgesi, 35 yabancı ülkelere ait kimlik, 49 kaçak içki ele geçirildi. Adreslerde yapılan aramalarda ise 12 kaçak göçmen bulundu. Kaçak göçmenler ülkelerine geri gönderildi.


Polisin yaptığı operasyonda, ele geçirilen altın ve paraların Fatih’teki bir kuyumcuda el konulduğu belirtildi. İran uyruklu kuyumcu C.S.’nin kaçakçılık şebekesini bildiği ve “Hawala" (Farsça havale) yöntemi ile şebekeye İran’dan havale edilen paralarını teslim ettiği iddia edildi. “Hawala" yöntemi ile şebeke üyeleri İran’da kuyumcunun İran'daki başka bir kuyumcusuna para yatırıyor. Yatırılan para karşılığı bir belge alınıyor ve o belge ile Türkiye’deki kuyumcudan paralarını tahsil ediyorlar. Banka kullanılmadığı için para transferi polisin dikkatini çekmediği gibi her hangi bir vergi işlemi de yapılamıyor.


KİŞİ BAŞI 5 İLA 15 BİN DOLAR ALMIŞLAR


Şebekenin özellikle İran’da suç işleyenleri Avrupa ülkelerine gönderdiği öğrenildi. Bu kişilerden 5 ila 15 bin dolar para alındığı da belirtildi. Gözaltına alınan 16 şüpheli,İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Şüphelilerden 12’si tutuklandı.