Kuraklık nedeniyle hayvanlarına yem bulamayan Muşlular, çareyi küçükbaş hayvanlarıyla birlikte kışın ılık geçtiği Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman gibi illere göç etmekte buldu. Merkez Üçevler bölgesi ile Varto İlçesi'ne bağlı Küçüktepe Köyü'nde yaşayanlar hayvanlarını Güneydoğu Anadolu illerine götürmeye başladı. Geçen yıl da benzer sıkıntı nedeniyle hayvanlarını besleyemediklerinden yakınan köylüler, saman ve ot fiyatlarının yüksek olmasından şikayet etti.

Kuraklık nedeniyle saman fiyatlarının yükseldiğini, 1 ton samanın bin liradan satıldığını belirten Yusuf Koç, fazla hayvanı bulunanların kışın ılık geçtiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki köylerde arazi kiralayarak hayvanlarını otlattıklarını söyledi. Yusuf Koç, "Bin küçükbaş hayvanı olan biri Muş’ta kışı geçirmek için hayvanlarına 200 ton saman yedirmek zorunda. Bu da 200 bin lira eder. Halbuki güney illerinden bir köye giden hayvan sahibi orada en fazla 60-70 ton samanla kışı geçirir" diye konuştu.

Hayvanlarını götürdüğü yerde kiraladıkları araziye çadır kurarak kışı geçirdiklerini anlatan Aydın Uslu ise elinde 300-400'den fazla hayvanı olanların bu yola başvurduklarını söyledi. Uslu, "Üçevler bölgesinde bulunan 9 köy ve 12 mezradan bu yıl 20 bine yakın hayvan kış öncesi Güneydoğu'ya götürüldü" dedi.



MA(KS/CK)