Hz. Adem ile Hz. Havva'nın yaşadığı yer olarak gündeme gelen Göbeklitepe'de, 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden (DAI) Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında kazılara başlandı. Şanlıurfa'ya 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe'de yapılan kazılarda, üzerinde hayvan ve insan figürlerinin bulunduğu 'T' biçimli dikili taşların yanı sıra çapları 15 metreye varan daire ve dikdörtgen biçimli tapınak kalıntıları bulundu.

11 BİN 500 YILLIK HELKEL ÇALINDI

Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin de ziyaret ettiği Göbeklitepe'de, 2010 yılı 2'nci kazı dönemi içerisinde 26 Eylül günü yapılan çalışmalarda 40 santim boyunda Neolitik Dönem'e ait olduğu tahmin edilen taştan yapılmış insan başı üzerinde ayaklı hayvan figürlü heykel bulundu. Arkeologları heyecanlandıran 11 bin 500 yıllık heykelin, 1 gün sonra çalındığı ortaya çıktı. Kazı ekibini şok eden hırsızlık olayı güvenlik güçlerine bildirildi.

BAKANLIK VE GÜVENLİK GÜÇLERİ BULAMADI

Soruşturma kapsamında güvenlik güçleri kazı ekibinde yer alan arkeolog ve işçiler ile Göbeklitepe'nin yakınındaki Örencik Köyü sakinlerinin ifadesine başvurdu. Ziyaretçi yasağı da getirilen Göbeklitepe'de 15 gün boyunca neredeyse herkesin ifadesine başvurulmasına rağmen güvenlik güçleri hırsızlık olayına ilişkin sonuca ulaşamadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da, hırsızlık olayının araştırılması için kente müfettiş gönderdi. Ancak müfettişlerce; güvenlik zafiyetine vurgu yapılan soruşturmadan da sonuç çıkmadı.

BEKÇİ SAYISI ARTIRILDI, KAMERA SİSTEMİ KURULDU

Hırsızlık olayı ardından; Göbeklitepe'nin korunması için güvenlik önlemleri artırıldı. Bu kapsamda ilk olarak 2 olan güvenlik görevlisi sayısı 3'e çıkarıldı. Ayrıca kazı alanının etrafı tel örgüler ile çevrilip, ziyaretçilerin yeni yapılan tahta köprü üzerinden ilerleyerek eserlere dokunması ve yaklaşması engellendi. Köy sakinlerinin güvenliğini sağladığı Göbeklitepe ayrıca, geçen yıl Temmuz ayında kurulan güvenlik kamerası sistemi ile de 24 saat izlenmeye başlandı. Gündüz 1, geceleri ise 2 bekçinin görev yaptığı 3 güvenlik kamerası ile izlenen Göbeklitepe'de; yeni bir hırsızlık olayı görülmedi.

TÜM SORUMLULUK ALMANLAR'A AİT

Bölgede 1995 yılından itibaren sürdürülen kazı çalışmalarında tüm sorumluluğu Bakanlık protokolü kapsamında Alman Arkeoloji Enstitüsü'ne devredildiği bildirildi. Bakanlığın kazı dönemlerinde Alman ekibe sadece Kazı Komiseri olarak bir arkeolog görevlendirerek gelişmeleri takip ettiği bildirildi.

KÜLTÜR MÜDÜRÜ: SORUMLULUK BİZİM DEĞİL

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, Göbeklitepe'deki hırsızlık olayının aydınlatılamadığını, sorumluluğun kazıyı yürüten ekibe ait olduğunu söyledi. Kazı yapılan bölgede güvenliğin özel eğitimli kişiler tarafından değil, kazı ekibinin tercihiyle alanın bulunduğu köy sakinlerince yapıldığını ifade eden Yıldız, şöyle dedi:

"Hırsızlık olayının ardından bekçi sayısı 3'e çıkarıldı. Bunlar köylü vatandaşlar ve herhangi bir silahlı güvenlik eğitimi almamış kişiler. Hırsızlık sonrası alanın etrafı tel örgüler ile çevrilip, güvenlik kamera sistemi kuruldu. Eskiden kazı alanına büyükbaş hayvanlar bile giriyordu. Hem güvenlik güçleri hem de Bakanlık müfettişleri tarafından yapılan çalışmalara rağmen heykel bir türlü bulunamadı."



DHA(HK/İD)