İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Birinci Ergenekon Davası'nda gizli tanık Poyraz’ın ifadelerinin tamamlanması ardından, gizli tanık Kıskaç dinlendi. Duruşma salonunda bulunan ekrana sesi ve görüntüsü bozularak yansıtılan Kıskaç, “Bugün burada birileri beni dinliyor. Ben burada olmayanların da isimlerini vereceğim. İddialarda Veli Küçük'ün ismi geçiyor. O dönem Veli Küçük 'Çok küçük' adamdı daha büyükleri var. Onların hepsini açıklayacağım" diyerek sözlerine başladı.


GİZLİ TANIK GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI


19 yaşından beri vatana ihanet edenlere kaşı mücadele verdiğini söyleyen gizli tanık Kıskaç, 20 yıldır başında kefenle dolaştığını söyledi. Kıskaç, JİTEM adına Doğu ve Güneydoğu’da katıldığı operasyonları anlatarak, birinci Ergenekon sanığı emekli Albay Fikri Karadağ’ın o dönemlerde çıkılan bir operasyonda komutanlarından biri olduğunu belirtti. “Karadağ bize yardım göndermediği için 11 askerimiz şehit oldu. Parçalanmış cesetleri taşıdım. 18 yıldır bunların hesabını sormayı bekledim" diye konuşan Kıskaç bu sözleri sarf ederken sesinin titrediği göz yaşlarına hakim olamadığı anlaşıldı.


"HEPSİ BURADA KALSIN"


1990’lı yılların başında Elazığ Jandarma Alay Komutanı olan Albay Teoman Barutçu ile birlikte çalıştığını anlatan gizli tanık Kıskaç, Bingöl’de 33 askerin şehit olmasının ise Albay Barutçu’nun hatası olduğu iddia etti. 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım’ı çok iyi tanığıdını aktaran Kıskaç, “O dönem lakabı yüzbaşı idi. JİTEM merkezi Diyarbakır’dı. Elazığ Jandarma Tabur Komutanlığı altında sorgu odaları vardı. Sorgulara Yeşil de katılırdı. Yeşil Zazaca bilirdi. Bende Kürtçe bilirdim. Sorgulara bende katılırdım. Buradaki sorgularda insanların tırnakları ve saçları pense ile çekilirdi. Mahmut Yıldırım ve öldürülen Binbaşı Cem Ersever birlikte çalışırdı" dedi. Kıskaç ayrıca Elazığ’da JİTEM binasının girişinde “Ne gördüysen, Ne duyduysan, ne olduysa, sen neysen hepsi burada kalsın" yazdığını ileri sürdü.


PERİNÇEK TEPKİ GÖSTERDİ


"Bu ülkede 7 bin asker şehit düştü" diyen gizli tanık Kıskaç, "Ölenlerin içinde hiç topçu, popçu, zengin, general var mı? Ölüm sadece bize mi kader? Onlar ölümü bize kader yapmışlar" ifadesini kullandı. Tanığın bu sözleri üzerine tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek usule ilişkin söz almak istediğini söyledi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gizli tanığın ifadesinin bölünemeyeceğini belirterek sanık Perinçek'e söz vermedi. Perinçek ise gizli tanığın anlattıklarının davayla bir ilgisi olmadığını belirterek, "Türk ordusuna psikolojik savaş yapılıyor. Psikolojik savaş merkezi mi burası? Tanığın anlattıklarının suçla ilgisi yok" diyerek tepki gösterdi. Hakim Özese de "Mahkeme psikolojik harekat yapmaz" dedi. Bu sözler üzerine gizli tanık Kıskaç ise "Ben bunları yaşarken sen orada değildin Doğu Perinçek" diye konuştu. Gizli tanık Kıskaç'ın ifadesinin alınmasına ara veren mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.


(BB)