Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'nin Gülağaç İlçesi'ne bağlı Saratlı Beldesi'nde olduğunu belirten Altın, yeraltı şehrinin M.S. 250'li yıllara ait olduğunu 2011 yılında başlayan temizlik çalışmalarının bu yıl kurtarma ve turizme kazandırma çalışması olarak devam ettiğini bildirdi.

Kurtarma ve kazı çalışmasını tamamladıklarını, mezar sayısının da 31'e yükseldiğini belirten Altın, şöyle konuştu:

''Yeraltı şehri içindeki kilisede geçen yıl yapılan çalışmalarda 20 mezar açmıştık. Mezarları açmaya devam ettik. Mezarları incelemek için Bakanlığımızdan bir antropolog geldi. Kilisedeki mezarları açtığımızda daha çok çocuk mezarlarıyla karşılaştık. Birkaç  yetişkin mezarı da bulunuyor. Üst üstüne gömülmüş kadın erkek mezarı var. Yine bir sandık tipi mezarda 3 insan iskeleti bulundu. Bu mezarın içinde kireç artıklarının bulunması nedeniyle bulaşıcı hastalıktan ölmüş olabileceklerini düşünüyoruz. Mezarların çoğunluğunda çocuk olması ise çocuklara olan saygının bir göstergesidir.''

KEMİKLER ARAŞTIRILACAK

Yeraltı şehrinin Hristiyanlığın ilk dönemleri olduğu için insanların fakir olduğunu vurgulayan Yusuf Altın, '' Cumhuriyet Üniversitesi'nden gelen 2 antropolog da 5 yıl gibi bir süreçte çıkan bu iskeletleri incelemeye alacak. Mezarlardan çıkan, erken Hıristiyanlık dönemine ait bu iskeletlerin yaşam kültürleri, yaşları, ölüm sebepleri detaylı araştırılacak'' diye konuştu.

Kilise ortasında bir ambar olduğunu, bunun da bağışların toplandığı depo olabileceğini düşündüklerini ifade eden Altın, ''Yaklaşık 1,5 metre derinliğinde ve içine daha sonra açılan mezarların toprağı doldurulmuş'' dedi.

Yeraltı şehrinin turizme kazandırılacağını belirten Altın, ''Bakanlıktan gelen antropolog çalışmasını tamamladı ve yeraltı şehrinin turizme açılmasında bir sakınca bulunmuyor. Bundan sonra çevre düzenleme projesi yapılacak''diye konuştu.



HB(İA/İD)