"ÜÇ YILDA YAPILAN ARTIŞIN ORANI YÜZDE 83,3'E YÜKSELMİŞTİR"


"Bakanlar Kurulu’nun bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan kararı ile alkollü içkilerin vergilendirme oranları yeniden belirlenmiş ve milli içkimiz rakının özel tüketim vergisi yüzde 3,97 oranında artırılmıştır. Bu artışla birlikte, rakı üzerindeki vergiye son üç yılda yapılan artışın oranı yüzde 83,3’e yükselmiştir. Diğer yüksek alkollü içkilerin vergi oranlarında indirim yapılırken, rakının vergisinin artmasına gerekçe olarak AB müzakerelerinin yeniden açılması için 2009 yılında yapılmış bir anlaşmaya referans verilmektedir. Söz konusu anlaşma gereği rakı ve diğer yüksek alkollü içkiler arasındaki vergi farkının, 2018 yılına kadar kademeli olarak kapanması öngörülmüştü"


ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ARDARDA ARTIRILMIŞTIR


"Ancak bu geçen süre içinde milli içkimiz rakının özel tüketim vergisi ardarda artırılmış ve 2009’da AB’ye bahse konu taahhüt verildiğinde geçerli olan 36 TL/Lt olan maktu vergi tutarı Ekim 2011’de 63.48 TL/Lt’ye yükselmiştir. Altı ay içinde bugünkü artışla birlikte maktu vergi tutarı 66 TL/Lt’ye çıkmış ve üç yıldaki toplam artış oranı yüzde 83,3’ü bulmuştur. Öte yandan, Parlamentoya sunulan ve yakında kesinleşmesi beklenen torba yasada da alkollü içkilerin vergilerine her yıl iki kez enflasyon oranında zam yapılmasının öngörüldüğü basında yer aldı. Bir yandan AB müzakereleri gerekçe gösterilerek rakının vergisinin artırılması, öte yandan alkollü içki vergilerinin yılda iki kez enflasyon oranında arttırılmasının planlanması milli içkimiz rakının içinde bulunduğu koşulları iyice zorlaştırmaktadır.


TEKRAR GÖZDEN GEÇİRECEĞİNE OLAN İNANCIMIZI YİNELEMEK İSTERİZ


Türk Patent Enstitüsü tarafından 2009 yılında Türkiye’nin milli içkisi ilan edilen rakıyı Avrupa Birliği’nde tescil ettirmek için yapılan başvurunun sonucu beklenirken ve yurt dışında tamamen sektörün kendi imkanlarıyla milli içkimiz rakının tanıtımı yapılmaya çalışılırken, sektörü teşvik edecek uygulamalar yerine alkollü içkilerden alınan vergilerin sürekli olarak artırılmasından kaygı duyulmaktadır. Daha da önemlisi, rakıdan alınan vergiye yapılan her zammın, kaçakçılık ve sahteciliği biraz daha özendirdiği özellikle son yıllarda yaşanılan acı deneyimlerden bilinmektedir. Gerek insan sağlığına verilen önemin bir gereği ve gerekse sektörümüzün geleceği adına, Bakanlar Kurulu’nun bu konuya yaklaşımını tekrar gözden geçireceğine olan inancımızı yinelemek isteriz."


(BB)