Türk Sanayici ve İşadamları Derneği ( TÜSİAD ) Teknoloji, İnovasyon ve Bilgi Toplumu Komisyonu tarafından organize edilen "Yaratıcı Fikirlerden İnovatif Girişimlere" konulu konferans İstanbul Modern'de başladı. Konferansın açılışına TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TÜSİAD Onursal Başkanı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, TÜSİAD Teknoloji ve İnovasyon Çalışma Grubu Başkanı Ayşegül İldeniz ile internet, elektronik ticaret ve eğlence alanlarında ünlü bir girişimci olan ve ColorJar şirketinin kurucusu ve ortağı Jeff Hofman katıldı.

"FARKLI DÜŞÜNENLERE YÖNELİK BAKIŞ AÇIMIZ DEĞİŞMELİ"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, yeni fikir ve girişimlerin daha en bastan cesaret kırıcı faktörlerle karşılaşabildiğini bildiklerini belirtti. Boyner, "Bu, bazen aile, bazen arkadaş, bazen bir yönetici bile olabiliyor. "Yapamazsın" "Edemezsin" diyenler her devirde ve her şekilde karşımıza çıkabiliyor. Bunu aşmak öncelikle kendine inanmayı, inandığını kararlılıkla savunmayı ve hiçbir zaman vazgeçmemeyi gerektiriyor. Diğer yandan, toplum olarak, farklı düşünenlere yönelik bakış açımızın da değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Sıra dışı olanlara tahammül göstermekten değil, onların fikirlerine ciddiyetle kulak vermekten ve fikirlerin yeşermesini destekleyici bir ortam oluşturabilmekten bahsediyorum. Çünkü ancak yeni fikirlerle girişim hevesi ve becerisine sahip bireylerin var olduğu bir toplumda, başarılı inovatif girişimler ortaya çıkar, yeni ürün ve hizmetler geliştirilebilir ve büyüme imkanları yaratılabilir. Bu ortamı yaratmanın temel şartı, eğitim sistemimizin yaratıcı, yenilikçi ve analitik düşünebilen bireyler yetiştirebilmesi. İnsan gücümüzün potansiyelini harekete geçirecek en temel unsur bu olacaktır diye inanıyorum Bununla birlikte, girişimciliğe fırsat veren, yüksek katma değerli üretimi odak noktası yapan, riskli yatırımları teşvik eden bir ekonomik yapı da inovasyonun ve teknolojik gelişmenin yapı taşı olarak karşımıza çıkıyor. Özgün fikirler katma değeri yüksek çözüm, hizmet ve ürünlere dönüştüğünde, dünyamızı değiştirme gücüne sahip" diye konuştu.

"OECD ÜLKELERİ ARASINDA MAALESEF SON BEŞ ÜLKE İÇİNDEYİZ"

Boyner, ülkelerin dünya pazarında rekabet üstünlüğüne ve refaha ulaşmasının yolunun teknoloji, Ar - Ge ve inovasyondaki üstünlükten geçtiğini vurguladı. Boyner, "Ancak ülkemizin ekonomisinin büyüklüğüne oranla yenilikçi ürün, hizmet ve süreç geliştirmek konusunda uluslararası karşılaştırmalarda geride olduğumuzu görüyoruz. Girişim sermayesi, insan kaynağı, inovasyon için internet kullanımı, uluslararası araştırma ağlarına katılım, triadik patentler gibi istatistiklerimize göz atınca OECD ülkeleri arasında maalesef son beş ülke içinde olduğumuzu görüyoruz. Öte yandan Ar - Ge'ye ayrılan kaynakların artışı bakımından ülkemizde son yıllarda olumlu gelişmeler yaşanıyor. 2023'te milli gelirin yüzde 3'ünün Ar - Ge'ye ayrılması, bunun yüzde 2'sinin de özel sektörce gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu hedeflerin gelişmiş ülkeler seviyesini yakalamak için yapılacak çalışmalarda önemli bir itici güç olacağına inanıyorum" dedi.

Konferansın açılışında konuşan TÜSİAD Onursal Başkanı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise "Günümüzde tasarım yaratıcılığa dayalığı yenilikçilik alanlarının en önemlilerinden birini oluşturuyor. Girişimciler adına tasarımcılar da çevreye ve dünyaya baktıkları zaman daha çok gelecekteki ihtiyaçları görüyorlar. Zaten yaratıcılık da geçmişin değil, geleceğin koşullarına göre düşünmeye verdiğimiz bir isimdir. Hem yaratıcılık hem de girişimcilik, geçmişin değil geleceğn gereklerine göre davranmaktır" diye konuştu.

"İŞİMİ VE PROBLEMLERİMİ BİR YANA BIRAKIP KEŞFE ÇIKIYORUM"

Konferansın açılışına ana konuşmacı olarak davetli olan ColorJar'in kurucu ortağı Jaeff Hoffman ise, yenilikçilik konusunda bir konuşma yaptı. Hofmann yenilikçilik için sadece kişinin çalıtığı sektöre değil, farklı sektörlere de odaklanması gerektiğini belirterek, "Peki inovatif insanlar neler yapıyorlar? Öncelikle en iyi fikirleri topluyorlar. Bir kere iyi bir fikir nereli olursa olsyun o, iyi bir fikirdir. İyi bir fikir kadın veya erkek olmanızı önemsemez" dedi. Hofmann, kendi kullandığı fikir üretme tekiklerini de dinleyenlerle paylaştı. Hofmman, "İşimi ve problemlerimi bir yana bırakıp keşfe çıkıyorum. Zihnim beni nereye gitmem gerekiyorsa götürüyor. Örneğin çok uzun saatler uçtuğumda yanıma okuyacak dergiler, gazeteler alıyorum. Okuyacak çok şeyim var. Sabahları internete giriyorum eğer sağlıkla ilgili çalışıyorsam dünyanın geri kalanında neler oluyor bunu araştırıyorum ki fikir toplamaya devam edeyim. Hikayeler okuyorum. Dünyada çok ilginç şeyler oluyor ve bitiyor. Birbirinin yerini hızla alan teknolojiler ya da yepyeni bir mevzuat. Bunu okuduğunuz zaman 'Ne kadar ilginç şeyler oluyor' diyorum kendi kendime" diye konuştu.