Kubilay Elevli, olayın 2006- 2007 sezonunda başladığını, her yıl olduğu gibi o yıl Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce görevlendirilen teknisyenlerin, arıcıların ballarını kovanlardan alma ve süzme işlemleri yapılırken tutanak hazırladıklarını, buna göre de toptancılar ile bal paketleme firmalarına belgeli olarak satış yaptıklarını kaydederek, yaşananları şöyle anlattı:

"Erzurum’da yeni kurulan bir paketleme tesisine Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile bal sattık. Bakanlığın süzme bal desteğinden faydalanabilmek için de balı sattığımıza dair belge ve dilekçeyle il müdürlüklerine başvurarak sağlanan destek ödemelerinden faydalandık. Ancak Erzurum’da Maliye yetkililerinin yaptığı denetimlerde, tesisin müstahsil makbuzlarının üst kısmına 6 lira, alt kısmına da 6 kuruş yazarak ürünleri 6 kuruştan almış gibi gösterdiği ortaya çıkartıldı. Bunun sonucunda da tesise bal veren Türkiye genelindeki tüm arıcılara yönelik soruşturma başlatıldı."

'ORDU BÖLGE İDARE MAHKEMESİ'NE AÇTIĞIMIZ DAVALARI KAYBETTİK'

Elevli, konuya ilişkin olarak Giresun Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davada beraat ettikleri ancak Bakanlığın arıcılara ödediği desteğin geri ödenmesine yönelik kararın değişmediğini kaydetti. Elevli, "Arıcılarımız bir süredir bu sorunla boğuşuyor. Türkiye genelinde bu mağduriyeti yaşayan arıcılarımızın tamamı bölgelerindeki mahkemelere başvurdu. Diyarbakır, Aydın ve Sivas Bölge İdare Mahkemeleri'ne yapılan başvurularda sonuç arıcıların lehine çıktı. Ama davaları kazananlarla aynı şartlarda olmamıza rağmen Ordu Bölge İdare Mahkemesi’nde açtığımız davaları kaybettik. Bunun üzerine Ordu’daki bir arıcımız ikametgahını Aydın’a alarak yeniden mahkemeye başvurdu ve kazandı. Davaları kazanabilmek için başka şehirlere adres nakli yapmaktan başka çaremiz kalmadı" dedi.

314 ARICI SIKINTI İÇİNDE

"Burada bizim yaptığımız bir usulsüzlük yok" diyen Kubilay Elevli, "Usulsüzlük varsa Bakanlık bize neden hala destekleme ödüyor? Bir suç varsa yasaya göre 5 yıl hak mahrumiyeti gelmesi gerekir. 314 arıcı bugünlerde sıkıntı içinde yaşıyor. Çünkü bir üretici 4- 5 bin lira ödemek zorunda kalacak. Arıcılarımızın şu an ilkbahar için hazırlık yapması gerekiyor ama karşılarında da böyle bir sorun duruyor. O nedenle devam eden davamızı Ordu İdare Mahkemesi'nde riske atmamak için adreslerimizi değiştirmek zorundayız" diye konuştu.

'DESTEK PARASINI FAİZİYLE BİRLİKTE ALMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Mağdur olan arıcılardan Nimet Yılmaz da "Suçluysak neden destek veriyorlar. 450 kovanım vardı, 2 bin 500 lira almıştım. Şimdi destek parasını faiziyle birlikte almaya çalışıyorlar. Ben de davayı kazanmak için kendime bir başka yer bakacağım" diyerek dert yandı.



HK(TM/BT)